Ο πιο απλός τρόπος να νιώσεις ευτυχισμένος/η

Η επιλογή του να είσαι ευγνώμων μπορεί να είναι ένας εύκολος και προσιτός τρόπος για να ενισχύσεις την ευτυχία σου.

Όσο και αν σου φαίνεται τόσο απλό, τόσο απλό είναι. Υπάρχει μια σαφής σχέση μεταξύ ευγνωμοσύνης και ευτυχίας. Πρώτον, τι είναι η ευτυχία; Όταν σκεφτόμαστε την ευτυχία, συνήθως το θεωρούμε ως υποκειμενική αίσθηση ευεξίας, αίσθημα χαράς και ικανοποίησης. Αυτό που πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν είναι ότι η ευτυχία δεν είναι απλώς ένα συναίσθημα ή μια φευγαλέα αίσθηση. Πρόκειται για το πόσο καλά αισθάνεστε και πόσο ικανοποιημένοι είστε με τη ζωή σας. Η ερευνητής της θετικής ψυχολογίας Sonja Lyubomirsky, η οποία κέρδισε επιχορηγήσεις για την έρευνά της σχετικά με την πιθανότητα μόνιμης αύξησης της ευτυχίας, θεώρησε αυτά τα συναισθήματα αίσθησης όπως τη χαρά και την αίσθηση της θετικής ευημερίας στη μέτρηση της ευτυχίας. Ωστόσο, βρήκε επίσης την ευτυχία να περιλαμβάνει μια βαθιά αίσθηση της σημασίας, της αξίας και του σκοπού στη ζωή. Η Δρ. Amy E. Keller, PsyD, μία θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας δεν αφήνει απέξω αυτή σκόπιμη οικοδόμηση της ευτυχίας. Όταν νιώθετε χαρούμενοι, αλλά επίσης αισθάνεστε ότι η ζωή σας έχει νόημα, εκτιμάτε περισσότερο αυτό που έχετε. Λέει, "Όταν μιλάω για την ευτυχία με τους πελάτες, τονίζω ότι πρέπει να αισθάνομαι χρήσιμος, ότι έχω κάποιο σκοπό, να καλλιεργώ την ικανοποίηση και την αυτοεκτίμηση μου, καθώς και απλά να νιώθω ευχαριστημένος! Η ευγνωμοσύνη υποστηρίζει την ευτυχία με τρόπους που σχετίζονται με όλα αυτά. " Ας ρίξουμε μια ματιά στα θετικά οφέλη της ευγνωμοσύνης και πώς μπορείτε να μάθετε να καλλιεργείτε την ευγνωμοσύνη στην καθημερινή σας ζωή.


ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΟΤΑΝ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ


Πολλά επιστημονικά στοιχεία έχουν δείξει ότι η ευγνωμοσύνη έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην υγεία μας. Όταν οι άνθρωποι είναι ευγνώμονες και νιώθουν καλά με τα πράγματα όπως είναι, αυτό αντικατοπτρίζεται στην σωματική τους υγεία. Είναι πιο πιθανό να ασκηθούν, να τρώνε καλύτερα και να φροντίζουν την υγεία τους.

Οι ερευνητές μέσα στα χρόνια έχουν διαπιστώσει ότι μειώνει το στρες, μειώνει τον πόνο και βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμη, φυσιολογική αρτηριακή πίεση και θετικές επιδράσεις στην καρδιά έχουν συνδεθεί με την ευγνωμοσύνη.

Η ευγνωμοσύνη έχει επίσης ισχυρό θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογική ευημερία. Αυξάνει την αυτοεκτίμηση, ενισχύει τα θετικά συναισθήματα και μας κάνει πιο αισιόδοξους. Όταν αισθανόμαστε βαθιά ευτυχία, το σώμα μας παράγει κάθε είδους υπέροχα χημικά. Ο Keller εξηγεί πιο συγκεκριμένα πόσο καλό και ευεργετικό είναι αυτό για το σώμα μας.


Το να νιώθεις ευγνωμοσύνη, ενεργοποιεί τους νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη, οι οποίουι συνδέονται με την ευχαρίστηση κ