top of page

12 μύθους που πρέπει να πάψεις να πιστεύεις για την γιόγκαΕάν τα πανταχού παρόντα κολάν για γιόγκα και τα συναφή εργαλεία δεν το έχουν ήδη κάνει κατανοητό, η γιόγκα αφήνει το σημάδι της σε όλο τον δυτικό πολιτισμό. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια έρευνα "Γιόγκα στην Αμερική" που διεξήγαγε η Yoga Journal και η Yoga Alliance, το 2016 υπήρχαν περίπου 36,7 εκατομμύρια ασκούμενοι γιόγκα στην Αμερική, από 20,4 εκατομμύρια το 2012. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 50 τοις εκατό σε μόλις τέσσερα χρόνια.


Αλλά επειδή η γιόγκα έχει εισέλθει τόσο πολύ στη ζωή μας γενικότερα, αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι πληροφορίες που έχουν οι άνθρωποι σχετικά με την πρακτική της, είναι αληθείς. Στην πραγματικότητα, πολλοί μύθοι υπάρχουν - πολλοί από αυτούς φαινομενικά συγκρούονται - και ήρθε η ώρα να τους καταρίψουμε. Εάν έχετε κάποια από τις ακόλουθες παρανοήσεις σχετικά με τη γιόγκα, εδώ είναι μια πιο ρεαλιστική εξήγηση της πρακτικής.


1. Πρέπει να είστε ευλύγιστοι για να κάνετε γιόγκα


Το να λένε ότι πρέπει να είστε ευλύγιστοι για να κάνετε γιόγκα είναι σαν να λέμε ότι πρέπει να είστε σε φόρμα για να πάτε στο γυμναστήριο ή ότι πρέπει να είστε καθαροί για να κάνετε ντους. Μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ της γιόγκα και της ευλυγισίας, αλλά η ευλυγισία δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνετε γιόγκα.

«Δεν χρειάζεται να αγγίξεις τα δάχτυλά σου για να εξασκήσεις γιόγκα. Αν θέλεις να αγγίξεις τα δάχτυλα των ποδιών σου, λύγισε τα γόνατά σου», λέει η Kelly DiNardo, 200-hour Registered Yoga Teacher (RYT), ιδιοκτήτης του Past Tense yoga studio στην Ουάσιγκτον , DC, και ο συν-συγγραφέας του Living the Sutras. "Είτε είστε ευλύγιστοι είτε όχι, δεν πρέπει να υπαγορεύει το εάν θα ασκείστε. Με την πάροδο του χρόνου, η γιόγκα μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε πιο ευλύγιστοι - γι 'αυτό το ονομάζουμε πρακτική - αλλά δεν χρειάζεται να είστε σαν τον Gumby (φανταστικός χαρακτήρας από πηλό) για να ξεκινήσετε. Η ευλυγισία είναι αποτέλεσμα της γιόγκα, όχι προϋπόθεση.»


2. Η γιόγκα είναι για λεπτές, νεαρές και όμορφες κοπέλες


Η εικόνα της γιόγκα σε πολλές χώρες της Δύσης είναι λεπτές, υλύγιστες, όμορφες νεαρές γυναίκες που συρρέουν σε στούντιο και παραλίες για να μετατρέψουν το σώμα τους σε pretzel και στη συνέχεια να το δημοσιεύσουν στα κοινωνικά μέσα. Η εικόνα είναι ελκυστική, φυσικά, και σίγουρα βοηθάει στο να εμπνεύσει και να προσελκύσει το ενδιαφέρον για την πρακτική της γιόγκα, αλλά είναι μια παραπλανητική αναπαράσταση της πραγματικής εικόνας (και της πρόθεσης) της γιόγκα. «Με ενοχλεί να πιστεύω ότι οι άνθρωποι φοβούνται να πάνε στη γιόγκα με βάση αυτό που βλέπουν στο διαδίκτυο», λέει η Jenay Rose, 500 ώρες RYT, διαδικτυακός προπονητής φυσικής κατάστασης και ευεξίας. "Η γιόγκα είναι για σένα, εμένα, τις αδελφές μας, τους αδελφούς, τους ανιψιούς, τους παππούδες μας. Η γιόγκα είναι για όλους. Στην πραγματικότητα, η γιόγκα σημαίνει ένωση." Σύμφωνα με την έρευνα Yoga in America του 2016, μόνο το 19% των Αμερικανών επαγγελματιών έπεσαν στην ηλικιακή ομάδα ηλικίας 18-29, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ασκούμενων άνω των 30 ετών, και το 38% από αυτούς να ανήκουν στην κατηγορία 50+. Όσον αφορά την «λεπτή» παρανόηση, είναι απλώς λάθος. Δεν χρειάζεται να είστε λεπτοί (ή συμβατικά όμορφοι) για να εξασκηθείτε στη γιόγκα - η γιόγκα είναι περιεκτική και φιλόξενη και, όπως επεσήμανε η Rose, είναι μια πρακτική για όλους. Απλά ρίξτε μια ματιά στις σελίδες Instagram των γιόγκι όπως η Jessamyn Stanley και η Amber Karnes που αποδεικνύουν ότι η γιόγκα είναι προσβάσιμη για οποιονδήποτε σε οποιοδήποτε μέγεθος με πραγματικά επικό τρόπο.


3. Η γιόγκα είναι θρησκεία


Για τους άγνωστους Δυτικούς, υπάρχουν πολλά για τη γιόγκα που μπορεί να την κάνουν να φαίνεται «θρησκευτική», και σίγουρα, υπάρχει ένα πνευματικό στοιχείο στην πρακτική, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ίδια η γιόγκα δεν είναι θρησκεία.

«Ακούω αυτόν τον μύθο πολύ μεταξύ Χριστιανών», λέει ο Μπραντ Όρμσμπι, του Freedom Genesis, ενός blog γιόγκας και διαλογισμού. «Αυτό προέρχεται από τις ινδικές ρίζες της γιόγκα, όπου μάντρα και τραγούδια χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια. Στοχεύουν στη συγκέντωση και χρησιμοποιούνται για να σας βοηθήσουν να ξυπνήσετε εσωτερικά, αλλά δεν απαιτείται να ασκείται γιόγκα ταυτόχρονα.» Και ακόμη και αν αποφασίσετε να συμμετάσχετε με τα μάντρα και τα τραγούδια, δεν "αλλαξοπιστείτε στη γιόγκα" σαν να πιστεύετε σε μια νέα θρησκεία. «Υπάρχει ένα πνευματικό στοιχείο που σας ενθαρρύνει να συνδεθείτε με μια υψηλότερη δύναμη, αλλά δεν είναι θρησκευτικό, έτσι μπορείτε να κάνετε γιόγκα ως ασκούμενος οποιασδήποτε θρησκείας», λέει η Christa Fairbrother, 500 ώρες RYT και ιδιοκτήτης της Bee Content Yoga .


4. Μόνο χορτοφάγοι χίπις κάνουν γιόγκα


Είναι αλήθεια ότι η γιόγκα είναι μια πρακτική που ενθαρρύνει την αυτογνωσία, την αγάπη και τη σύνδεση με τον κόσμο. Καθώς οι ασκούμενοι γίνονται πιο προσεκτικοί και συνειδητοποιούν τις ενέργειές τους και πολλοί κάνουν επιλογές που μοιάζουν με «χίπης» στον έξω κόσμο. Σύμφωνα με την έρευνα της Γιόγκα στην Αμερική το 2016, οι μισοί από τους ασκούμενους στη γιόγκα λένε ότι «ζουν πράσινα, τρώνε με βιώσιμο τρόπο και δίνουν χρόνο στην κοινότητά τους» - όλα τα θετικά χαρακτηριστικά, παρεμπιπτόντως - αλλά αυτό σημαίνει ότι οι άλλοι μισοί ισχυρίζονται ότι δεν κάνουν κάτι από αυτά. Αφήνοντας λοιπόν τα νούμερα στην άκρη, δεν υπάρχει καμία απαίτηση για τους ασκούμενους της γιόγκα να εγκαταλείψουν το κρέας, να συμμετάσχουν σε μια κοινότητα ή να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αποσμητικά που πωλούνται στο εμπόριο.


5. Η διόγκα είναι μόνο διατάσεις


Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η γιόγκα δεν έχει να κάνει με το τέντωμακαι τις διατάσεις. Ναι, όταν πηγαίνετε σε ένα τυπικό μάθημα γιόγκα, παίρνετε μια σειρά από asanas (πόζες) που μοιάζουν και αισθάνονται σαν τέντωμα, αλλά το φυσικό στοιχείο της γιόγκα είναι απλώς ένα κομμάτι της μεγαλύτερης εικόνας.

«Η γιόγκα έχει να κάνει με την αναπνοή», λέει η Ρόουζ. «Ο αληθινός στόχος της γιόγκα είναι να κινήσεις το σώμα σου, να συνδεθείς με την αναπνοή σου και να είσαι στην παρούσα στιγμή. Ο πραγματικός μόνος "στόχος" είναι να απελευθερώσεις υπερβολική ενέργεια ώστε να μπορείς να καθίσεις και να διαλογιστείς." Γι 'αυτό η γιόγκα θεωρείται πρακτική παρά προπόνηση. Το να είσαι ασκούμενος δεν έχει να κάνει μόνο με το τι συμβαίνει για εξήντα λεπτά στο χαλάκι γιόγκα σου, αλλά για το τι παίρνεις από αυτά τα 60 λεπτά και το μεταφέρεις σε όλη την υπόλοιπη μέρα σου.


6. Η γιόγκα είναι πολύ εύκολή


Για να είμαστε δίκαιοι, υπάρχουν μερικές «εύκολες» στάσεις στη γιόγκα, δηλαδή εάν ορίζετε το «εύκολο» ως «δεν είναι σωματικά δύσκολο». Η Savasana και η στάση του παιδιού έρχονται πρώτες στο μυαλό μας και είναι και οι δύο, πόζες που δεν θα σας κάνουν να ιδρώσετε.

Αν είστε ο τύπος που του αρέσει να τρέχει σκληρά, ανυψώνει βαριά βάρη, κάνει μια προπόνηση υψηλής έντασης και γενικά ιδρώνετε, μπορείτε να κοιτάξετε τη γιόγκα και να σκεφτείτε, «Α, αυτό είναι πολύ αργό και ήπιο για μένα.» Ίσως να σκεφτείτε, «Ο χρόνος προπόνησής μου είναι πολύτιμος, γιατί να τον σπαταλήσω σε κάτι λιγότερο αποτελεσματικό από τη συνηθισμένη μου ρουτίνα;»

«Η γιόγκα δεν