top of page

12 μύθους που πρέπει να πάψεις να πιστεύεις για την γιόγκα



Εάν τα πανταχού παρόντα κολάν για γιόγκα και τα συναφή εργαλεία δεν το έχουν ήδη κάνει κατανοητό, η γιόγκα αφήνει το σημάδι της σε όλο τον δυτικό πολιτισμό. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια έρευνα "Γιόγκα στην Αμερική" που διεξήγαγε η Yoga Journal και η Yoga Alliance, το 2016 υπήρχαν περίπου 36,7 εκατομμύρια ασκούμενοι γιόγκα στην Αμερική, από 20,4 εκατομμύρια το 2012. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 50 τοις εκατό σε μόλις τέσσερα χρόνια.


Αλλά επειδή η γιόγκα έχει εισέλθει τόσο πολύ στη ζωή μας γενικότερα, αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι πληροφορίες που έχουν οι άνθρωποι σχετικά με την πρακτική της, είναι αληθείς. Στην πραγματικότητα, πολλοί μύθοι υπάρχουν - πολλοί από αυτούς φαινομενικά συγκρούονται - και ήρθε η ώρα να τους καταρίψουμε. Εάν έχετε κάποια από τις ακόλουθες παρανοήσεις σχετικά με τη γιόγκα, εδώ είναι μια πιο ρεαλιστική εξήγηση της πρακτικής.


1. Πρέπει να είστε ευλύγιστοι για να κάνετε γιόγκα


Το να λένε ότι πρέπει να είστε ευλύγιστοι για να κάνετε γιόγκα είναι σαν να λέμε ότι πρέπει να είστε σε φόρμα για να πάτε στο γυμναστήριο ή ότι πρέπει να είστε καθαροί για να κάνετε ντους. Μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ της γιόγκα και της ευλυγισίας, αλλά η ευλυγισία δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνετε γιόγκα.

«Δεν χρειάζεται να αγγίξεις τα δάχτυλά σου για να εξασκήσεις γιόγκα. Αν θέλεις να αγγίξεις τα δάχτυλα των ποδιών σου, λύγισε τα γόνατά σου», λέει η Kelly DiNardo, 200-hour Registered Yoga Teacher (RYT), ιδιοκτήτης του Past Tense yoga studio στην Ουάσιγκτον , DC, και ο συν-συγγραφέας του Living the Sutras. "Είτε είστε ευλύγιστοι είτε όχι, δεν πρέπει να υπαγορεύει το εάν θα ασκείστε. Με την πάροδο του χρόνου, η γιόγκα μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε πιο ευλύγιστοι - γι 'αυτό το ονομάζουμε πρακτική - αλλά δεν χρειάζεται να είστε σαν τον Gumby (φανταστικός χαρακτήρας από πηλό) για να ξεκινήσετε. Η ευλυγισία είναι αποτέλεσμα της γιόγκα, όχι προϋπόθεση.»


2. Η γιόγκα είναι για λεπτές, νεαρές και όμορφες κοπέλες


Η εικόνα της γιόγκα σε πολλές χώρες της Δύσης είναι λεπτές, υλύγιστες, όμορφες νεαρές γυναίκες που συρρέουν σε στούντιο και παραλίες για να μετατρέψουν το σώμα τους σε pretzel και στη συνέχεια να το δημοσιεύσουν στα κοινωνικά μέσα. Η εικόνα είναι ελκυστική, φυσικά, και σίγουρα βοηθάει στο να εμπνεύσει και να προσελκύσει το ενδιαφέρον για την πρακτική της γιόγκα, αλλά είναι μια παραπλανητική αναπαράσταση της πραγματικής εικόνας (και της πρόθεσης) της γιόγκα. «Με ενοχλεί να πιστεύω ότι οι άνθρωποι φοβούνται να πάνε στη γιόγκα με βάση αυτό που βλέπουν στο διαδίκτυο», λέει η Jenay Rose, 500 ώρες RYT, διαδικτυακός προπονητής φυσικής κατάστασης και ευεξίας. "Η γιόγκα είναι για σένα, εμένα, τις αδελφές μας, τους αδελφούς, τους ανιψιούς, τους παππούδες μας. Η γιόγκα είναι για όλους. Στην πραγματικότητα, η γιόγκα σημαίνει ένωση." Σύμφωνα με την έρευνα Yoga in America του 2016, μόνο το 19% των Αμερικανών επαγγελματιών έπεσαν στην ηλικιακή ομάδα ηλικίας 18-29, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ασκούμενων άνω των 30 ετών, και το 38% από αυτούς να ανήκουν στην κατηγορία 50+. Όσον αφορά την «λεπτή» παρανόηση, είναι απλώς λάθος. Δεν χρειάζεται να είστε λεπτοί (ή συμβατικά όμορφοι) για να εξασκηθείτε στη γιόγκα - η γιόγκα είναι περιεκτική και φιλόξενη και, όπως επεσήμανε η Rose, είναι μια πρακτική για όλους. Απλά ρίξτε μια ματιά στις σελίδες Instagram των γιόγκι όπως η Jessamyn Stanley και η Amber Karnes που αποδεικνύουν ότι η γιόγκα είναι προσβάσιμη για οποιονδήποτε σε οποιοδήποτε μέγεθος με πραγματικά επικό τρόπο.


3. Η γιόγκα είναι θρησκεία


Για τους άγνωστους Δυτικούς, υπάρχουν πολλά για τη γιόγκα που μπορεί να την κάνουν να φαίνεται «θρησκευτική», και σίγουρα, υπάρχει ένα πνευματικό στοιχείο στην πρακτική, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ίδια η γιόγκα δεν είναι θρησκεία.

«Ακούω αυτόν τον μύθο πολύ μεταξύ Χριστιανών», λέει ο Μπραντ Όρμσμπι, του Freedom Genesis, ενός blog γιόγκας και διαλογισμού. «Αυτό προέρχεται από τις ινδικές ρίζες της γιόγκα, όπου μάντρα και τραγούδια χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια. Στοχεύουν στη συγκέντωση και χρησιμοποιούνται για να σας βοηθήσουν να ξυπνήσετε εσωτερικά, αλλά δεν απαιτείται να ασκείται γιόγκα ταυτόχρονα.» Και ακόμη και αν αποφασίσετε να συμμετάσχετε με τα μάντρα και τα τραγούδια, δεν "αλλαξοπιστείτε στη γιόγκα" σαν να πιστεύετε σε μια νέα θρησκεία. «Υπάρχει ένα πνευματικό στοιχείο που σας ενθαρρύνει να συνδεθείτε με μια υψηλότερη δύναμη, αλλά δεν είναι θρησκευτικό, έτσι μπορείτε να κάνετε γιόγκα ως ασκούμενος οποιασδήποτε θρησκείας», λέει η Christa Fairbrother, 500 ώρες RYT και ιδιοκτήτης της Bee Content Yoga .


4. Μόνο χορτοφάγοι χίπις κάνουν γιόγκα


Είναι αλήθεια ότι η γιόγκα είναι μια πρακτική που ενθαρρύνει την αυτογνωσία, την αγάπη και τη σύνδεση με τον κόσμο. Καθώς οι ασκούμενοι γίνονται πιο προσεκτικοί και συνειδητοποιούν τις ενέργειές τους και πολλοί κάνουν επιλογές που μοιάζουν με «χίπης» στον έξω κόσμο. Σύμφωνα με την έρευνα της Γιόγκα στην Αμερική το 2016, οι μισοί από τους ασκούμενους στη γιόγκα λένε ότι «ζουν πράσινα, τρώνε με βιώσιμο τρόπο και δίνουν χρόνο στην κοινότητά τους» - όλα τα θετικά χαρακτηριστικά, παρεμπιπτόντως - αλλά αυτό σημαίνει ότι οι άλλοι μισοί ισχυρίζονται ότι δεν κάνουν κάτι από αυτά. Αφήνοντας λοιπόν τα νούμερα στην άκρη, δεν υπάρχει καμία απαίτηση για τους ασκούμενους της γιόγκα να εγκαταλείψουν το κρέας, να συμμετάσχουν σε μια κοινότητα ή να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αποσμητικά που πωλούνται στο εμπόριο.


5. Η διόγκα είναι μόνο διατάσεις


Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η γιόγκα δεν έχει να κάνει με το τέντωμακαι τις διατάσεις. Ναι, όταν πηγαίνετε σε ένα τυπικό μάθημα γιόγκα, παίρνετε μια σειρά από asanas (πόζες) που μοιάζουν και αισθάνονται σαν τέντωμα, αλλά το φυσικό στοιχείο της γιόγκα είναι απλώς ένα κομμάτι της μεγαλύτερης εικόνας.

«Η γιόγκα έχει να κάνει με την αναπνοή», λέει η Ρόουζ. «Ο αληθινός στόχος της γιόγκα είναι να κινήσεις το σώμα σου, να συνδεθείς με την αναπνοή σου και να είσαι στην παρούσα στιγμή. Ο πραγματικός μόνος "στόχος" είναι να απελευθερώσεις υπερβολική ενέργεια ώστε να μπορείς να καθίσεις και να διαλογιστείς." Γι 'αυτό η γιόγκα θεωρείται πρακτική παρά προπόνηση. Το να είσαι ασκούμενος δεν έχει να κάνει μόνο με το τι συμβαίνει για εξήντα λεπτά στο χαλάκι γιόγκα σου, αλλά για το τι παίρνεις από αυτά τα 60 λεπτά και το μεταφέρεις σε όλη την υπόλοιπη μέρα σου.


6. Η γιόγκα είναι πολύ εύκολή


Για να είμαστε δίκαιοι, υπάρχουν μερικές «εύκολες» στάσεις στη γιόγκα, δηλαδή εάν ορίζετε το «εύκολο» ως «δεν είναι σωματικά δύσκολο». Η Savasana και η στάση του παιδιού έρχονται πρώτες στο μυαλό μας και είναι και οι δύο, πόζες που δεν θα σας κάνουν να ιδρώσετε.

Αν είστε ο τύπος που του αρέσει να τρέχει σκληρά, ανυψώνει βαριά βάρη, κάνει μια προπόνηση υψηλής έντασης και γενικά ιδρώνετε, μπορείτε να κοιτάξετε τη γιόγκα και να σκεφτείτε, «Α, αυτό είναι πολύ αργό και ήπιο για μένα.» Ίσως να σκεφτείτε, «Ο χρόνος προπόνησής μου είναι πολύτιμος, γιατί να τον σπαταλήσω σε κάτι λιγότερο αποτελεσματικό από τη συνηθισμένη μου ρουτίνα;»

«Η γιόγκα δεν είναι απαραίτητα συμβατικά "σκληρή", αλλά είναι πολύ πιο δύσκολη από ό, τι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι», λέει ο Kim Kirkpatrick-Thornton, MS, εκπαιδευτής YogaFit και εκπαιδευτής άσκησης και αθλητικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Mary Hardin-Baylor (UMHB ). «Οι asanas κινούν μύες που δεν χρησιμοποιούνται συχνά ή δεν βρίσκονται συνήθως σε στατική ή ισομετρική συστολή. Για να μην αναφέρουμε, ότι πολλές στάσεις γιόγκα βάζουν το σώμα σας σε λιγότερο οικείες θέσεις. Το αποτέλεσμα; Οι αρχάριοι είναι πιθανό να αποχωρήσουν από την τάξη σκεπτόμενοι, «Ωχ, αυτό ήταν πιο δύσκολο από ότι περίμενα.» Για όσους από εσάς εξακολουθούν να αισθάνονται δύσπιστοι για το "σπατάλη" πολύτιμου χρόνου προπόνησης στη γιόγκα, σκεφτείτε τα εξής:

  • Η γιόγκα δεν προορίζεται να είναι προπόνηση με την παραδοσιακή έννοια, αλλά μπορείτε να την κάνετε όσο πιο δύσκολη ή εύκολη θέλετε. Για αθλητές που δεν εκτιμούν τον κάω σκύλο και τη στάση του παιδιού, υπάρχουν πολλές πόζες γιόγκα, όπως το κοράκι ή ο σκορπιός, που προσφέρουν μια απίστευτη πρόκληση.

  • Η γιόγκα προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία εκτός από το κάψιμο θερμίδων. Η ισορροπία, ο συντονισμός, η στατική δύναμη, η ευελιξία και η προσοχή είναι πολλά από τα οφέλη από την πρακτική της γιόγκα και θεωρούνται επίσης στοιχεία που σχετίζονται με την ικανότητα βελτίωσης τη συνολική απόδοση του ατόμου στον αθλητισμό ή σε όποια δραστηριότητα έχετε επιλέξει.

  • Μην το κατηγορείς μέχρι να το δοκιμάσεις. Η γιόγκα είναι συχνά ένας "αγώνας" για τους αθλητές επειδή τους αναγκάζει να εργαστούν με τρόπους που συνήθως δεν λειτουργούν. Ακριβώς επειδή κάτι φαίνεται εύκολο, δεν σημαίνει ότι είναι.

7. Η γιόγκα είναι πολύ δύσκολη


Η Kirkpatrick-Thornton επισημαίνει ότι ο άλλος μεγάλος μύθος που ακούει είναι φαινομενικά αντίθετος από τον πρώτο - ότι η γιόγκα είναι πολύ σκληρή και δύσκολη, ή πιο συγκεκριμένα, «πέρα από τις δυνατότητές μου». «Η γιόγκα μπορεί να φαίνεται άγνωστη σε κάποιον που δεν το έχει κάνει», λέει ο Kirkpatrick-Thornton και πολλοί άνθρωποι φοβούνται να βγουν από την ζώνη άνεσής τους για να δοκιμάσουν κάτι νέο. Μπορεί να φοβούνται ότι δεν μπορούν να κάνουν τις στάσεις, ότι δεν θα είναι σε θέση να ακολουθήσουν, ή στην περίπτωση των αθλητών, ότι θα αισθάνονται ανίκανοι όταν συνήθως αισθάνονται αυτοπεποίθηση με το να αντιμετωπίζουν φυσικές προκλήσεις. Ο Kirkpatrick-Thornton τονίζει ότι εάν πίστευετε ότι ο φόβος σας κρατά πίσω, αυτό δείχνει ότι ίσως πρέπει να τη δοκιμάσετε. «Μερικά από τα μεγαλύτερα μαθήματα που έχω μάθει μέσω της γιόγκα είναι να ακούω το σώμα μου, να προχωράω με τον δικό μου ρυθμό και να αφήνω την κρίση και την κριτική, τόσο του εαυτού μου όσο και άλλων», λέει. «Επιπλέον, υπάρχει μια ποικιλία θέσεων και τροποποιήσεων των στάσεων που επιτρέπουν την άσκσηση ατόμων με διαφορετικά επίπεδα ικανοτήτων.»


8. Δεν πρέπει να κάνεις γιόγκα στην εγκυμοσύνη


Ενώ μπορεί να φαίνεται δύσκολο, η άσκηση είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για μια υγιή εγκυμοσύνη και η γιόγκα θεωρείται ασφαλής και χαμηλού αντίκτυπου επιλογή για τις μέλουσες μητέρες, αρκεί να ασκείστε με ασφάλεια. «Ναι, μπορείτε να κάνετε γιόγκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά με προσοχή», λέει ο Simone Tucker, MS, εκπαιδευτής RYT 200 ωρών και εκπαιδευτής άσκησης και άθλησης στο UMHB. «Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε μικρότερο βαθμό κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, το γυναικείο σώμα παράγει την ορμόνη χαλάρωσης. Η λειτουργία της Relaxin είναι να προετοιμάσει το σώμα για τον επερχόμενο τοκετό χαλαρώνοντας ή κάνοντας τους μύες, τον συνδετικό ιστό και τις αρθρώσεις σας πιο εύκαμπτους. Ενώ αυτό οδηγεί σε ένα μεγαλύτερο εύρος κίνησης, πιθανόν να οδηγήσει και σε τραυματισμό.» Ο Tucker υπογραμμίζει ότι οι πιο έμπειροι γιόγκι πρέπει να ακούνε προσεκτικά το σώμα τους και να παραμείνουν εντός των ορίων κατά τη διάρκεια κάθε πρακτικής. Οι νέοι γιόγκι πρέπει να ακολουθήσουν μια πιο προληπτική προσέγγιση, καθώς μπορεί να μην γνωρίζουν ποια είναι τα όριά τους. Ο Tucker λέει ότι η πιο ασφαλής επιλογή είναι η παρακολούθηση προγεννητικής γιόγκα απο εξειδικευμένο εκπαιδευτή.


9. Χρειάζεσαι ακριβό εξοπλισμό και ρούχα


Σίγουρα, μπορείτε να βρείτε στο ιντερνετ και να εφοδιαστείτε με ενδύματα, εξοπλισμό και αξεσουάρ γιόγκα με επωνυμίες, ξοδεύοντας εκατοντάδες (ή και χιλιάδες) ευρώ, αλλά δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να ξοδεύσετε τόσα για να ξεκινήσετε πρακτική.

«Δεν χρειάζεται να έχετε τη σωστή εμφάνιση ή ρούχα για να κάνετε γιόγκα. Αυτό είναι παράλογο», λέει ο Val Minos, 200 ώρες RYT και ο δημιουργός του Alt-Yoga Vibe. «Η γιόγκα δεν αφορά την εμφάνιση, αλλά την κίνηση της αναπνοής μέσα από το σώμα και την εύρεση μιας βαθύτερης σύνδεσης με τον εαυτό μας.»

Για να είμαστε ξεκάθαροι, μπορείτε να κάνετε γιόγκα ενώ φοράτε ό, τι θέλετε, είτε πρόκειται για άνετες πιτζάμες είτε για τον αθλητικό εξοπλισμό που έχετε ήδη. Για να μην αναφέρουμε, τα περισσότερα στούντιο γιόγκα έχουν δωρεάν χαλάκια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και στηρίγματα που μπορείτε να δανειστείτε, οπότε δεν υπάρχει λόγος για να ξοδέψετε χρήματα πριν από την πρώτη σας πρακτική.


10. Το να κάνεις στάσεις γιόγκα είναι ντροπιαστικό


Εάν όταν σηκώνετε τους γλουτούς σας ψηλά στον αέρα αισθάνεστε λίγο άβολα σε μια τάξη γεμάτη με άλλους μαθητές, δεν είστε μόνοι. «Οι μαθητές μου λένε συχνά ότι φοβούνται το περιβάλλον της τάξης καθώς δεν θέλουν να τους παρακολουθούν», λέει η Calli De La Haye, 500 ώρες RYT και συνιδρυτής της Kalimukti Yoga. «Μακάρι να ήξεραν ότι οι περισσότεροι από τους ασκούμενους είναι τόσο "στο κόσμο τους" που δύσκολα βλέπουν τι κάνουν οι άλλοι γύρω τους». Ενώ μπορεί να αισθάνεστε λίγο περίεργα εκτελώντας ορισμένες πόζες, εάν έχετε τν συγκέντρωση στην αναπνοή σας και προσπαθείτε να τελειοποιήσετε την ευθυγράμμισή σας, δεν θα έχετε χρόνο να σκεφτείτε τους ανθρώπους γύρω σας.


11. Οι πραματικοί άντρες δεν κάνουν γιόγκα


«Δεν έχω δει ποτέ ένα σήμανση "Δεν επιτρέπονται οι άντρες" σε μια πόρτα στούντιο», λέει ο DiNardo. Στην πραγματικότητα, η γιόγκα ξεκίνησε από άνδρες. Ιστορικά, μερικοί από τους μεγαλύτερους δασκάλους γιόγκα ήταν άντρες. Και σήμερα, όλο και περισσότεροι άντρες, συμπεριλαμβανομένων των LeBron James, Evan Longoria και Tom Brady, ασκούν γιόγκα. Εάν εξακολουθείτε να μην είστε πεπεισμένοι ότι η γιόγκα είναι μια αρκετά "ανδρική" δραστηριότητα για εσάς, πάρτε μια ιδέα από έναν παίκτη ποδοσφαίρου και ρίξτε μια ματιά στο DVD Athletic Yoga του Gaiam. Περιλαμβάνει τον Kevin Love, έναν επαγγελματίας παίκτης μπάσκετ, που κάνει Vinyasa Flow Yoga. Βλέποντας τον Love να ταλαντεύεται μέσα από την πρακτική, μπορεί να σας δώσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε να δουλεύετε τις δικές σας δεξιότητες.


12. Η γιόγκα παίρνει πολύ χρόνο


Πολλά μαθήματα γιόγκα έχουν διάρκεια 30, 60 ή 90 λεπτά, αλλά η ιδέα ότι πρέπει να δεσμευτείτε για μια ώρα για να αποκομίσετε τα οφέλη της απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

«Ο καθένας μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο αυτές τις μέρες και να βρει ένα μάθημα γιόγκα διάρκειας 5, 10 ή 15 λεπτών», λέει ο Minos. «Το να κάνεις τη δικαιολογία του χρόνου να είναι ο βασικός παράγοντας για να μην κάνεις κάτι για τον εαυτό σου είναι κάτι που εύχομαι να ξανασκεφτούν οι άνθρωποι. Εάν έχετε 10 λεπτά για να παρακολουθήσετε τηλεόραση ή να μπείτε στον υπολογιστή ή να χαζέψετε στο instagram, έχετε χρόνο για γιόγκα!»



3 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page