Το να κοιμάσαι από την αριστερή πλευρά είναι κακό για την καρδιά σου; Ποιά είναι η καλύτερη στάση ύπνου; Ποιές θέσεις να αποφύγεις.
Μπορεί να μην έχεις δώσει αρκετή σημασία σε ποιά στάση κοιμάσαι, αλλά ο τρόπος που περνάς το βράδυ σου μπορεί να επηρεάζει την υγεία σου συνολικά. Κάθε θέση έχει τα θετικά και τα αρνητικά της και πρέπει να τα λάβεις όλα υπόψιν σου πριν κλείσεις τα μάτια σου.
Για παράδειγμα, το να κοιμάσαι ανάσκελα με ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα σου σε βοηθάει με τον πόνο στην πλάτη αλλά μπορεί να χειροτερέψει συμπτώματα υπνικής άπνοιας. Ο ύπνος στα πλάγια βοηθάει με την υπνική άπνοια αλλά επηρεάζει αρνητικά την σπονδυλική στήλη.
Αν αντιμετωπίζεις παθήσεις στην καρδιά, θα πρέπει να σκεφτείς να σταματήσεις να κοιμάσαι στην αριστερή σου πλευρά. Θεωρείται ότι όταν κοιμάσαι από την αριστερή πλευρά, μετατοπίζεται η καρδιά μέσα στον στήθος και αλλάζει η ηλεκτρική της δραστηριότητα. Δεν είναι βέβαια ξεκάθαρο αν αυτό και μόνο είναι λόγος ανησυχίας.
ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ;
Υπάρχουν ελάχιστες έρευνες σχετικά με τα αποτελέσματα της στάσης ύπνου στις καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν αποδείξεις ότι το να κοιμάσαι από αριστερά αυξάνει την πίεση που δέχεται η καρδιά.
Το 1997, ερευνητές πρώτη φορά παρατήρησαν ότι ο ύπνος στα πλάγια προκαλούσε εμφανείς αλλαγές στην ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς μέσα από ηλεκτροκαρδιογράφημα. Οι επιπτώσεις ήταν πιο έντονες όταν οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν στην αριστερή τους πλευρά.
Σε μία πιο πρόσφατη έρευνα, το 2018, έρευνες έδειξαν ότι ο ύπνος από τα αριστερά συσχετιζόταν με αλλαγές στο ηλεκτροκαρδιογράφημα σε υγιείς συμμετέχοντες. Χρησιμοποιώντας μία ειδική τεχνική αντιλήφθηκαν ότι η καρδιά μετατοπίζεται και στρίβει. Οι αλλάγές αυτές, είναι που επηρεάζουν την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς.
Όταν οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν από την δεξιά πλευρά, σχεδόν καμία αλλάγη δεν εμφανίστηκε στο ηλεκτροκαρδιογράφημα. Σε αυτή τη θέση, η καρδιά κρατιέται σε συγκεκριμένη θέση από μία μεμβράνη, ανάμεσα στους πνεύμονες.
Αν και το να κοιμάσαι στην αριστερή πλευρά μπορεί να αλλάζει την δραστηριότητα της καρδιάς, δεν υπάρχει απόδειξη ότι αυτό θα αυξήσει το ρίσκο να εμφανίσεις καρδιακή πάθηση, εάν δεν έχεις ήδη.
ΚΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΞΙΑ ΠΛΕΥΡΑ;
Υπάρχουν αμφιταλαντευόμενες απόψεις για το εάν κοιμάσαι από την αριστερή ή δεξιά πλευρά είναι καλύτερο για την λειτουργία της καρδιάς σου ή όχι. Κάποι ειδικοί του ύπνου πιστεύουν ότι το να κοιμάσαι από την δεξιά πλευρά, ασκεί πίεση σε μία κύρια αρτηρία η οποία τροφοδοτεί την δεξιά πλευρά της καρδιάς.
Ωστόσο, σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει απόδειξη ότι ο ύπνος στα δεξιά αυξάνει το ρίσκο εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων, άρα είναι ασφαλές.
Μία έρευνα το 2018 έδειξε ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων με καρδιακή πάθηση προτιμούσαν να κοιμούνται από την δεξιά πλευρά από ότι από την αριστερή.
Επίσης, το 2019, ανασκόπηση ερευνών κατέληξε ότι δεν υπάρχει διαφορά εάν έγκυες γυναίκες κοιμούνται από την μία ή άλλη πλευρά στην υγεία των αγέννητων παιδιών τους. Στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι προτιμότερο να συνηθίσεις να κοιμάσαι στο πλάι. Καθώς προχωράει η εγκυμοσύνη, αυτή ηστάση με τα πόδια λυγισμένα είναι η πιο άνετη θέση για την έγκυο.
Μερικοί γιατροί προτείνουν τον ύπνο από την αριστερή πλευρά μιας και το συκώτι βρίσκεται από την δεξιά πλευρά. Έτσι, ξαπλώνοντας από την αριστερή πλευρά η μήτρα δεν πιέζει αυτό το μεγάλο όργανο και η δουλειά της καρδιάς είναι πιο εύκολη επειδή κρατάει το βάρος του βρέφους μακρυά από την κύρια αρτηρία που στέλνει αίμα από τα κάτω άκρα προς την καρδιά.
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ
Ακόμα και τώρα, δεν έχει εξακριβωθεί ποιά είναι η καλύτερη θέση ύπνου για την υγεία της καρδιάς αν δεν έχεις ήδη κάποια υποβόσκουσα καρδιακή πάθηση.
Μελέτες ερευνών ωστόσο, έδειξαν ότι ο μη ποιοτικός αλλά και ο σύντομος ύπνος σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
ΕΜΒΡΥΙΚΗ ΣΤΑΣΗ
Η εμβρυική στάση είναι η πιο διαδεδομένη στάση για να κοιμάσαι και για καλό λόγο. Η στάση αυτή περιλαμβάνει ύπνο στο πλάι με τα πόδια λυγισμένα προς το στήθος. Όχι μόνο ειναι καλή θέση για όποιον υποφέρει από πόνο χαμηλά στη μέση ή για εγκυμονούσες αλλά βοηθάει ακόμα στην μείωση του ροχαλητού.
Ακόμα και αυτή η θέση όμως έχει κάποια αρνητικά σημεία. Πρέπει να είσαι σίγουρη ότι η στάση σου είναι σχετικά χαλαρή, αλλιώς αυτή η θέση μπορεί να περιορίσει τις βαθειές αναπνοές. Επίσης, εάν έχεις προβλήματα με αρθρώσεις και γενικότερα ακαμψία, ο ύπνος σε μία άκαμπτη εμβρυική θέση θα σε κάνει να ξυπνήσεις με κάποιο πιάσιμο το πρωί.
Τιπ Ύπνου: Εάν θέλεις να κάνεις την εμβρυική θέση πιο άνετη, κράτησε τη θέση σου χαλαρή όταν κουλουριάζεσαι. Κράτησε τα πόδια σου σχετικά τεντωμένα. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα σου
ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙ - ΔΕΞΙΑ/ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Η στάση στο πλάι είναι ίδια με την εμβρυική θέση μόνο που τα πόδια δεν είναι λυγισμένα προς το σώμα.
Έρευνες έδειξαν ότι ο ύπνος από την δεξιά πλευρά μετά το φαγητό αύξανε την καούρα και την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Άρα μετά το φαγητό καλύτερα είναι να χρησιμοποιούμε την αριστερή μας πλευρά. Αυτό επίσης βοηθάει και την κίνηση του εντέρου και την μεταφορά αποβλήτων από το λεπτό στο παχύ έντερο μιας και η βαρύτητα βοηθάει σε αυτήν την κίνηση.
Ενώ η πλαινή στάση βοηθάει στη χώνεψη και το ροχαλητό, από την άλλη πλευρά προκαλεί δυσκαμψία στο σώμα ειδικά στον ώμο και το σαγόνι.
Σίγουρα το να τοποθετείς ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια βοηθάει στη σωστή ευθυγράμμιση της σπλονδυλικης στήλης και την αποφυγή πόνου στη μέση.
Τιπ Ύπνου: Εάν προτιμάς να κοιμάσαι στο πλάι, επένδυσε σε ένα καλό μαξιλάρι για να αποφύγεις πόνο στον αυχένα και την πλάτη. Κοιμήσου σε όποια πλευρά βολεύεσαι καλύτερα και μην διστάσεις να αλλάξεις στάση εάν δε σε βολεύει.
ΠΡΗΝΗ ΘΕΣΗ
Εάν έπρεπε να ταξινομήσουμε τις θέσεις ύπνου, ο ύπνος σε πρηνή θέση ή αλλιώς μπούμυτα θα ήταν στην τελευταία θέση. Ενώ η πρηνή θέση είναι καλή σε ότι αφορά την υπνική άπνοια και το ροχαλητό, τα οφέλη της δεν πάνε παραπέρα.
Δυστυχώς το να κοιμάσαι σε πρηνή θέση μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα και στην πλάτη. Επίσης, αυξάνεται η πίεση που ασκείται στις αρθρώσεις και στους μύες για αυτό και πολλές φορές ξυπνάμε κουρασμένοι. Χρησιμοποιώντας ένα μαξιλάρι κάτω από το κατώτερο μέρος της κοιλιάς μπορεί να μας ανακουφίσει κάπως από τον πόνο στην πλάτη.
Τιπ Ύπνου: Για να γίνει ο ύπνος σε πρηνή θέση πιο άνετος, προσπάθησε να κοιμηθείς με ένα λεπτό μαξιλάρι ή χωρίς μαξιλάρι. Με αυτό τον τρόπο μειώνεις την πίεση που δέχεται ο αυχένας.
ΥΠΤΙΑ ΘΕΣΗ
Το να κοιμάσαι σε ύπτια θέση ή αλλιώς ανάσκελα προσφέρει τα περισσότερα οφέλη από όλες τις θέσεις. Προστατεύεται η σπονδυλική στήλη και επίσης βοηθάει στην απαλλαγή του πόνου σε ισχία και γόνατα.
Σε αυτή τη θέση, η βαρύτητα κρατάει το σώμα σε ουδέτερη θέση και ευθυγραμμίζει την σπονδυλική στήλη. Έτσι μειώνεται και η πίεση που δέχονται οι αρθρώσεις και η πλάτη. Ένα μαξιλάρι πίσω από τα γόνατα βοηθαέι στο να κρατηθεί η σπονδυλική στήλη σε καμπύλη, όπως είναι η φυσική της στάση.
Επιπλέον, εάν ανησυχούσες για το εάν φαίνεσαι φρέσκια, το να κοιμάσαι ανάσκελα προστατεύει το δέρμα στο πρόσωπο σου από το να κάνει ρυτίδες.
Από την άλλη, η ύπτια θέση δυσχεραίνει άτομα που έχουν υπνική άπνοια ή ροχαλίζουν. Μπορεί επίσης να ενοχλήσει άτομα που έχουν πόνο στην πλάτη για αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή υποστήριξη.
Τιπ Ύπνου: Εάν κοιμάσαι ανάσκελα, χρησιμοποίησε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα σου για να μειώσεις τυχόν πόνο σε πλάτη και γόνατα και να απαλλάξεις την πίεση στην σπονδυλική στήλη. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις επιπλέον μαξιλάρι στο κεφάλι για να κάνεις την αναπνοή ευκολότερη.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ
Άρα, πως μπορείς να βρεις ποια είναι η κατάλληλη θέση για να κοιμάσαι; Δεν ταιριάζουν όλες οι θέσεις με όλους για αυτό καλό είναι να πειραματιστείς.
Το παρακάτω σχεδιάγραμμα προσφέρει κάποιες προτάσειςακκά δεν θα λειτουργήσει σε όλους. Καλό ειναι να ακούμε το σώμα μας και να προσαρμόζουμε τον ύπνο στις ανάγκες μας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η στάση που κοιμάσαι έχει πολύ περισσότερη σημασία από όσο νομίζεις. Προσπάθησε να κρατήσεις ένα ημερολόγιο ύπνου για περίπου μία εβδομάδα έτσι ώστε να εντοπίσεις καλύτερα ποιά θέση ύπνου ικανοποιεί τις ανάγκες σου. Μπορείς να παρακολουθείς τις συνθήκες και την ποιότητα του ύπνου και θα σε βοηθήσεις να έχεις καλύτερη εικόνα του τι δουλεύει καλύτερα σε εσένα και τι όχι.
Θυμίσου ότι δεν χρειάζεται να αλλάξεις τη στάση του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου αν δεν σου προκαλεί κάποιο πρόβλημα. Κάνε ότι σε κάνει να νιώθεις καλύτερα. Το πιο σημαντικό είναι να σηκώνεσαι ξεκούραστη και έτοιμη για την ημέρα.
Comments