top of page

Χρειάζεσαι ένα διάλειμμα από τα social media;

Ποιά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεσαι λίγο χρόνο εκτός, από τα social media. Ποιά είναι τα οφέλη του social media detox, και πως να το εφαρμόσεις.




ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ


Σίγουρα έχεις βρέθει κάποια στιγμή στη ζωή σου να πιάνεις τον εαυτό σου να χαζεύει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς λόγο και η ώρα να περνάει και να περνάει. Η αποτοξίνωση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται σε ένα διάλειμμα από τις αγαπημένες σου εφαρμογές.

Η αποτοξίνωση μπορεί να αναφέρεται στο να σταματήσεις να ακολουθείς λογαρισμούς ή πρόσωπα τα οποία σε κάνουν να αισθάνεσαι μειονεκτικά για εσένα μιας και χωρίς να το καταλάβουμε, συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους. Μπορεί να είναι ένα διάλειμμα μισής ώρας, ένα μήνα ή να διαγράψεις εντελώς κάποιες από τις εφαρμογές.


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ


Τσέκαρε αν κάποιο από τα παρακάτω ισχύει για την περίπτωση σου αν αναρωτιέσαι αν το χρειάζεσαι.

  1. Δεν μπορείς να σταματήσεις να συγκρίνεις τον εαυτό σου. Θυμίσου ότι ό,τι προβάλετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνά δεν είναι η απεικόνιση της πραγματικότητας ή αν είναι, είναι μόνο η μισή πλευρά.

  2. Ξεκινάς να κάνεις scrolling χωρίς να το συνειδητοποιήσεις. Όταν πιάνεις το κινητό σου και αρχίζεις να χαζεύεις χωρίς συγκεκριμένο λόγο ενώ μολις πριν λίγο το είχες αφήσει από τα χέρια σου, τότε αυτό είναι ένα ακόμα σημάδι ότι χρειάζεσαι αποτοξίνωση.

  3. Παρατηρείς ότι σε ενοχλούν όλα όσα βλέπεις. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν ακολουθείς άτομα και σελίδες οι οποίες έχουν κάτι να σου προσφέρουν

  4. Τρελαίνεσαι αν δεν τσεκάρεις την αρχική σου σελίδα. Βγαίνεις να κάνεις τα ψώνια σου και το μυαλό σου είναι στο κινητό, ή σκέφτεσαι συνέχεια να δημοσιεύεις αυτό που κάνεις τη δεδομένη στιγμή;

  5. Περνάς υπερβολικά πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχεις παρατηρήσει πόση ώρα είσαι στο κινητό σου; Μία έρευνα αναφέρει ότι ένα άτομο αλληλεπιδρά με το κινητό του περίπου 2,617 φορές την ημέρα! Ρώτησε τους γύρω σου να παρατηρήσουν και να σου πουν πως βλέπουν τη σχέση σου με το κινητό.

  6. Είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις το πρωί και το τελευταίο το βράδυ. Μία μελέτη βρήκε ότι το 80% των ανθρώπων που έχουν smartphone, τσεκάρουν το κινητό τους τα πρώτα 15 λεπτά τη ημέρας τους. Αυτό οδηγεί σε αυξημένο άγχος και αποσπά την προσοχή. Επίσης, το βράδυ η χρήση κινητού πριν τον ύπνο επηρεάζει το πόσο εύκολα θα πέσεις για ύπνο.

ΠΩΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΙΟ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ


Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η χρήση που κάνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να είναι με σύνεση και μέτρο.

  1. Παρακολούθησε το χρόνο που περνάς στο κινητό σου. Τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα έχουν εφαρμογές που μπορούν αν σε βοηθήσουν να παρακολούθησεις τον χρόνο που περνάς και να να τον μειώσεις.

  2. Όρισε συγκεριμένη ώρα ή και μέρα που θα αφιερώνεις στα μέσα.

  3. Άλλαξε το φόντο σου με κάτι που να σε εμπνέει να είσαι πιο δημιουργική με το κινητό από το να περνάς ατελείωτες ώρες σε αυτό χωρίς σκοπό.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΤΙΚΑ


Τι είναι αυτό που θα σε κρατούσε μακρυά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μην σε νοιάζει;

  1. Ξεκίνα μία καινούργια δραστηριότητα ή άσκηση.

  2. Πέρασε ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους σου.

  3. Βρες εναλλακτικούς τρόπους να ενημερώνεσαι.


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ


Τα οφέλη πο προκύπτουν από το να μείνεις μακρυά από το κινητό σου είναι πολλά και θα φανούν από την πρώτη κιόλας στιγμή.


Το κυριότερο που θα έχεις πλέον στη διάθεση σου είναι ελεύθερος χρόνος. Πολλά άτομα σήμερα παραπονιέται ότι έχουν περιορισμένο ελεύθερο χρόνο αλλά δεν έχουν εντοπίσει ότι ο χρόνος που περνούν στα μέσα είναι χρόνος που θα μπορούσαν να αφιερώσουν στον εαυτό τους.


Η μείωση άγχους είναι επίσης κάτι το οποίο θα εντοπίσεις εάν αποφασίσεις να αφήσεις το κινητό σου στην άκρη. Δυστυχώς τα νέα που συνήθως προβάλονται είναι δυσάρεστα κάνοντας μας μελαγχολικούς και μας γεμίζουν αρνητική ενέργεια. Μετά την αποτοξίνωση θα νιώθεις πιο ανάλαφρη, ευδιάθετη και με ενισχυμένη την αυτοπεποίηθηση σου αφού θα έχει μειωθεί η σύγκριση που ασυναίσθητα κάνεις με αυτούς που ακολουθείς και την ζωή τους.


Η πρωινή σου ρουτίνα θα βελτιωθεί και ήδη από το πρωί θα νιώθεις άλλος άνθρωπος με όρεξη να αδράξεις την ημέρα και να δουλέψεις για τους στόχους σου. Μπορείς να αφιερώσεις πλέον 15 λεπτά από το πρρωινό σου για να κάνεις διαλογισμό, να πας περίπατο ή να διαβάσεις μερικές σελίδες απο το βιβλίο που αγόρασες πριν μήνες και μένει σκονισμένο στη βιβλιοθήκη σου.


Το πιο σημαντικό στο να ξεκινήσεις την αποτοξίνωση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το κινητό σου είναι να αναγνωρίσεις ότι πραγματικά περνάς πολύ χρόνο και ότι σε καταβάλει αρνητικά αυτή η ενασχόληση σου άρα πρέπει να κάνεις κάτι για αυτό. Από εκείνη τη στιγμή και μετά αν δυσκολέυεσαι μπορείς πάντα να ζητήσεις βοήθεια από φίλους και γνωστούς και να μιλήσεις για αυτό. Ξεκίνα με μικρά βήματα και ακολούθησε ότι συμβουλές μπορείς να εφαρμόσεις. Σιγά σιγά θα εκπλαγείς από τα οφέλη αυτής της αποτοξίνωσης.


Φυσικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν προσφέρουν μόνο αρνητικές συνέπειες αλλά πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι οτιδήποτε πολύ κάνει κακό και το μέτρο πρέπει να εφαρμόζεται παντού και σε όλα.





76 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page