top of page

Γιατί νιώθεις μόνιμα κουρασμένος/η;

Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες κόπωσης;


Αν είσαι ο τύπος που κοιμάται μέχρι το τελευταίο λεπτό και έπειτα σέρνεται μέχρι να σηκωθεί από το κρεβάτι , και αρχίζει να αναρωτιέται "Γιατί ιώθω συνέχεια κουρασμένη/ος;". Ή πιθανόν απλά να μην έχεις την ίδια ενέργεια να κάνεις τα πράγματα που πρέπει, όπως έκανες. Η κόπωση και η έλειψη ενέργειας αποτελούν προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο εάν γνωρίζουμε τι πάει στραβά.



Συχνές αιτίες κόπωσης


Aν νιώθετε μόνιμα κουρασμένοι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφθείτε το γιατρό σας για έναν έλεγχο. Ο γιατρός σας θα πάρει το ιστορικό σας, θα σας εξετάσει και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, με σκοπό να βρει την αιτία της κόπωσης. Μερικές από τις πιο πιθανές αιτίες είναι οι παρακάτω:


1. Έλλειψη ύπνου


Ενώ η έλλειψη ύπνου μπορεί να φαίνεται ότι είναι μια προφανής αιτία χρόνιας κόπωσης, είναι ένας εκπληκτικά κοινός λόγος για να αισθάνεστε κουρασμένοι. Πολλοί άνθρωποι περνούν τη ζωή του, πολύ αγχωμένοι ή πολύ απασχολημένοι για να επιβραδύνουν και να πάρουν όλο τον ύπνο που χρειάζονται για να αισθάνονται καλά.


Αν και η έλλειψη ύπνου δεν είναι ιατρική πάθηση από μόνη της, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε τρόπους για να μειώσετε το άγχος σας ή να σας συνταγογραφήσει φάρμακα που θα σας βοηθήσουν με την αϋπνία, περιστασιακά.


Είναι χρήσιμο να ξεκινήσετε καθορίζοντας τις ανάγκες ύπνου σας. Ο "μέσος" ενήλικας χρειάζεται περίπου οκτώ ώρες την ημέρα, αλλά λίγα άτομα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Μπορεί επίσης να έχετε συσσωρευμένη έλλειψη ύπνου και αυτό απαιτεί επιπλέον ύπνο για να επανέλθετε στα φυσιολογικά σας επίπεδα.


2. Κατάθλιψη


Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση που πιστεύεται ότι προκαλεί ανωμαλίες στις χημικές ουσίες που ρυθμίζουν τη διάθεση, που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές, στον εγκέφαλο. Τα άτομα με κατάθλιψη τείνουν να έχουν προβλήματα με τον ύπνο και τα επίπεδα ενέργειας. Μπορεί να έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν ή ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μερικά άτομα με κατάθλιψη μπορεί επίσης να έχουν πρόβλημα να ξυπνήσουν το πρωί και κοιμούνται παραπάνω από όσο χρειάζεται. Η κατάθλιψη συχνά κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται νωθρούς και χωρίς κίνητρο. Μερικά ακόμα συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν αίσθημα θλίψης ή κενού, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολαμβάνατε, αλλαγές στην όρεξη ή στο βάρος, αίσθημα ενοχής και επαναλαμβανόμενες σκέψεις για θάνατο ή αυτοκτονία.


Εάν αισθάνεστε ότι έχετε κατάθλιψη, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να σας συστήσει να δείτε έναν θεραπευτή που μπορεί να σας βοηθήσει να εργαστείτε μέσα από τα συναισθήματά σας. Η ανεπεξέργαστη κατάθλιψη όχι μόνο οδηγεί σε κόπωση, αλλά μπορεί να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής σας.


Η γιόγκα και ο διαλογισμός έιναι στοιχεία που βοηθούν ώστε να προλάβουμε την κατάθλιψη.


3. Αναιμία


Όταν έχετε αναιμία, το σώμα σας είτε έχει μικρότερο από τον κανονικό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων είτε δεν έχει αρκετή αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη είναι η ουσία που δίνει στα ερυθρά αιμοσφαίρια το χρώμα τους. Συμμετέχει επίσης στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα σας. Όταν έχετε πολύ λίγη αιμοσφαιρίνη ή όχι αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, το σώμα σας δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε κουρασμένοι ή αδύναμοι. Μπορεί επίσης να έχετε συμπτώματα όπως ανοιχτόχρωμο δέρμα, δύσπνοια, ζάλη ή πονοκεφάλους. Η ανεπάρκεια σιδήρου από μόνη της, ακόμη και χωρίς αναιμία, θεωρείται πλέον αιτία χρόνιας κόπωσης. Μια απλή εξέταση αίματος στο γραφείο του γιατρού σας μπορεί να σας πει εάν έχετε ή όχι αναιμία. Λάβετε υπόψη ότι η αναιμία δεν είναι μόνο η έλλειψη σιδήρου μιας και υπάρχουν πολλές άλλες πιθανές αιτίες.


4. Υποθυρεοειδισμός


Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια ασθένεια στην οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδή ορμόνη. Η νόσος του θυρεοειδούς είναι πολύ συχνή, ειδικά στις γυναίκες και επηρεάζει 27 έως 60 εκατομμύρια άτομα μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς ελέγχουν το μεταβολισμό σας έτσι όταν τα επίπεδα είναι χαμηλά, μπορεί να έχετε συμπτώματα κόπωσης, αύξηση βάρους και αίσθημα κρύου. Κάνοντας την κατάσταση ακόμα πιο συγκεχυμένη, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να μιμείται τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Ευτυχώς, μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να καθορίσει εάν ο θυρεοειδής σας αδένας λειτουργεί και σε τι επίπεδο.


5. Καρδιακές παθήσεις


Οι καρδιακές παθήσεις, ειδικά η καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασμένοι συνεχώς και να μην μπορείτε να αντέξετε οποιασδήποτε μορφής άσκηση. Σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια, η καρδιά είναι λιγότερο αποτελεσματική στην άντληση οξυγονωμένου αίματος σε μυς και άλλους ιστούς στο σώμα. Ακόμα και οι καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως το περπάτημα ή η μεταφορά των ειδών παντοπωλείου σας από το αυτοκίνητο στο σπίτι, μπορεί να γίνουν δύσκολες. Άλλα πιθανά συμπτώματα καρδιακών παθήσεων περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, αίσθημα έντονων παλμών, ζάλη, λιποθυμία και δύσπνοια. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί ότι τα συμπτώματα των καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες συχνά διαφέρουν από αυτά των ανδρών και μπορεί να είναι πιο ανεπαίσθητα, για παράδειγμα, παρουσιάζοντας ως κόπωση αντί για πόνο στο στήθος. Πιστεύεται ότι αυτή η έλλειψη αναγνώρισης των καρδιακών παθήσεων από τις γυναίκες είναι ένας λόγος για τον οποίο οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να πεθάνουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για όλα τα συμπτώματά σας, καθώς και για το οικογενειακό ιστορικό σας.


6. Υπνική άπνοια


Η άπνοια ύπνου είναι μια χρόνια κατάσταση στην οποία μπορεί να υπάρχουν παύσεις ή ρηχή αναπνοή, που διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό, ενώ ένα άτομο κοιμάται. Αυτές οι παύσεις και οι ρηχές αναπνοές μπορούν να εμφανιστούν έως και 30 φορές το λεπτό. Και, κάθε φορά η αναπνοή επιστρέφει στο φυσιολογικό, συχνά με έναν ήχο πνιγμού. Αυτός ο διαταραγμένος και κακής ποιότητας ύπνος μπορεί να είναι μια κοινή αιτία υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την άπνοια ύπνου περιλαμβάνουν πονοκεφάλους το πρωί, προβλήματα μνήμης, κακή συγκέντρωση, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη και πονόλαιμο κατά το ξύπνημα. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας ρωτήσει εάν άλλοι έχουν παρατηρήσει προβλήματα με τον ύπνο σας, όπως ακανόνιστη αναπνοή ή ροχαλητό και μπορεί επίσης να θορηβηθεί εάν προυπάρχουν παράγοντες κινδύνου για άπνοια ύπνου ή αντιμετωπίζετε κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συνιστάται συχνά μια μελέτη ύπνου για την τεκμηρίωση της άπνοιας ύπνου και, εάν υπάρχει, μπορεί να συνιστώνται θεραπείες όπως η CPAP. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η άπνοια ύπνου που δεν έχει υποστεί θεραπεία δεν οδηγεί μόνο σε κόπωση, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο ή ακόμη και ξαφνικό θάνατο.


7. Ηπατίτιδα


Η ηπατίτιδα είναι μια φλεγμονή του ήπατος με πολλές πιθανές αιτίες που κυμαίνονται από λοιμώξεις έως παχυσαρκία. Το ήπαρ εξυπηρετεί πολλές σημαντικές λειτουργίες στο σώμα, από τη διάσπαση των τοξινών έως την παραγωγή πρωτεϊνών που ελέγχουν την πήξη του αίματος, το μεταβολισμό και την αποθήκευση υδατανθράκων και πολλά άλλα. Όταν το ήπαρ έχει φλεγμονή, αυτές οι σημαντικές διαδικασίες μπορεί να σταματήσουν. Εκτός από την κόπωση, μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε, περιλαμβάνουν ίκτερο (κιτρινωπό αποχρωματισμό του δέρματος και των λευκών των ματιών, κοιλιακό άλγος, ναυτία, σκούρα κίτρινα ούρα και ανοιχτόχρωμα κόπρανα. Οι εξετάσεις για τη λειτουργία του ήπατος γίνονται εύκολα στις περισσότερες κλινικές και, εάν είναι ανώμαλες, μπορεί να οδηγήσουν εσάς και το γιατρό σας να αναζητήσετε τις πιθανές αιτίες.


8. Διαβήτης


Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση στην οποία είτε το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή δεν την χρησιμοποιεί όσο θα έπρεπε. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και βοηθά τη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος για να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που ο διαβήτης μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την ώρα.

Άλλα συμπτώματα του διαβήτη περιλαμβάνουν συχνή ούρηση, υπερβολική δίψα, ανεξήγητη απώλεια βάρους, ακραία πείνα, ξαφνικές αλλαγές στην όραση, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια, ξηρό δέρμα, πληγές αργής επούλωσης ή περισσότερες λοιμώξεις από το συνηθισμένο. Μια απλή δοκιμή σακχάρου στο αίμα μπορεί να γίνει στις περισσότερες κλινικές και μια δοκιμή που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη A1C και μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του μέσου όρου του σακχάρου στο αίμα σας τους τελευταίους τρεις μήνες.


9. Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης


Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από έντονη κόπωση που δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση και η οποία μπορεί να επιδεινωθεί με σωματική ή πνευματική άσκηση. Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί αυτήν την κατάσταση. Εκτός από την εξουθενωτική κόπωση, μερικά από τα άλλα συμπτώματα που ορίζουν το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης περιλαμβάνουν βλάβη στη βραχυπρόθεσμη μνήμη ή συγκέντρωση, πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις, πονοκεφάλους, ευαίσθητους λεμφαδένες και συχνό πονόλαιμο.


10. Φάρμακα


Η κόπωση μπορεί να είναι παρενέργεια πολλών διαφορετικών φαρμάκων. Μερικά από τα πιο κοινά φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν κόπωση περιλαμβάνουν: - Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση - Στατίνες και φιβράτες (χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης) - Αναστολείς αντλίας πρωτονίων (χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καταστάσεων στομάχου όπως παλινδρόμηση οξέος) - Βενζοδιαζεπίνες (χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άγχους, των μυϊκών σπασμών, των σπασμών) - Αντιισταμινικά (χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αλλεργιών) - Αντικαταθλιπτικά (χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης) - Αντιψυχωσικά (χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας, της διπολικής διαταραχής και άλλων σοβαρών ψυχιατρικών παθήσεων) - Αντιβιοτικά (χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων) - Διουρητικά (χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του γλαυκώματος και του οιδήματος) - Ναρκωτικά φάρμακα για τον πόνο

Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας πει εάν η κόπωση είναι πιθανή παρενέργεια οποιωνδήποτε φαρμάκων που παίρνετε, συνταγογραφούμενα ή μη.


Οι αιτίες της κόπωσης που αναφέρονται παραπάνω είναι αρκετά συχνές, αλλά υπάρχει ένα πλήθος ιατρικών καταστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση. Εάν αισθάνεστε ότι η κούραση σας είναι ασυνήθιστη και δεν χάνετε απλώς τον ύπνο, πρέπει να αισθανθείτε ξεκούραση, κλείστε ραντεβού για να δείτε τον γιατρό σας. Μπορεί να πάρει ένα προσεκτικό ιστορικό, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού των ιατρικών παθήσεων, να κάνει μια φυσική εξέταση και να προβεί σε οποιαδήποτε εξέταση αίματος που απαιτείται για να αρχίσει να αναζητά αιτίες.

Μπορεί να είναι απογοητευτικό, μερικές φορές, καθώς περιμένετε απαντήσεις στην κούραση σας, αλλά μην τα παρατάτε. Η εύρεση ενός λόγου για την κόπωση σας μπορεί όχι μόνο να οδηγήσει σε βελτίωση με μια θεραπεία, αλλά μπορεί να εντοπίσει καταστάσεις που θα πρέπει να διαγνωστούν και για άλλους λόγους.

63 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page