top of page

Μπορεί ο διαλογισμός να σε βοηθήσει (+ βίντεο διαλογισμού);

Τι είναι ο διαλογισμός; Ποιά τα οφέλη του; Και χρήσιμες οδηγίες.



Ο διαλογισμός μπορεί να οριστεί ως ένα σύνολο τεχνικών που αποσκοπούν στην αύξηση της επίγνωσης και στην εστίαση της προσοχής. Ο διαλογισμός είναι επίσης μια τεχνική που αλλάζει τη συνείδηση ​​που έχει αποδειχθεί ότι έχει ένα μεγάλο αριθμό ωφελειών στην ψυχολογική ευεξία.


Μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να σημειώσετε σχετικά με τον διαλογισμό:


  1. Ο διαλογισμός ασκείται σε πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο για χιλιάδες χρόνια.

  2. Σχεδόν κάθε θρησκεία, συμπεριλαμβανομένου του Βουδισμού, του Ινδουισμού, του Χριστιανισμού, του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ, έχει παράδοση να χρησιμοποιεί διαλογιστικές πρακτικές.

  3. Ενώ ο διαλογισμός χρησιμοποιείται συχνά για θρησκευτικούς σκοπούς, πολλοί άνθρωποι το ασκούν ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε θρησκευτικές ή πνευματικές πεποιθήσεις ή πρακτικές.

  4. Ο διαλογισμός μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ψυχοθεραπευτική τεχνική.

  5. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι διαλογισμού.


ΤΥΠΟΙ


Ο διαλογισμός μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές μορφές, αλλά υπάρχουν δύο βασικοί τύποι: διαλογισμός συγκέντρωσης και διαλογισμός ενσυνειδητότητας:

  • Ο διαλογισμός συγκέντρωσης περιλαμβάνει την εστίαση όλης της προσοχής σας σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, ενώ συντονίζετε τα πάντα γύρω σας. Ο στόχος είναι να βιώσετε πραγματικά ό, τι εστιάζετε, είτε πρόκειται για την αναπνοή σας, μια συγκεκριμένη λέξη ή ένα μάντρα (ήχος).

  • Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τόσο τη μείωση του στρες που βασίζεται στη συνειδητοποίηση (MBSR) όσο και τη γνωστική θεραπεία με βάση την προσοχή (MBCT). Η ευαισθησία μπορεί να στοχεύει διαφορετικά ζητήματα, όπως την κατάθλιψη, που σημαίνει ότι η εστίασή της μπορεί να διαφέρει από πρακτική σε πρακτική . Συνολικά, περιλαμβάνει την κατάσταση του να είστε ενσυνείδητοι και να βρίσκεστε στην παρούσα στιγμή έτσι ώστε να έχετε τον εαυτό σας ανοιχτό, ενήμερο και αποδεκτό.


ΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ


Ενώ υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές διαλογισμού και τρόποι εξάσκησης, η εκμάθηση ενός βασικού διαλογισμού για αρχάριους είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε.


  1. Επιλέξτε ένα ήσυχο σημείο χωρίς περισπασμούς. Απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας, την τηλεόραση και άλλες περισπασμούς. Εάν επιλέξετε να παίξετε ήσυχη μουσική, επιλέξτε κάτι ήρεμο και επαναλαμβανόμενο.

  2. Ορίστε ένα χρονικό όριο. Εάν μόλις ξεκινήσετε, ίσως θελήσετε να ακολουθήσετε μικρότερες περιόδους διάρκειας περίπου 5 έως 10 λεπτών.

  3. Δώστε προσοχή στο σώμα σας και νιώστε άνετα. Μπορείτε να καθίσετε σταυροπόδι στο πάτωμα ή σε μια καρέκλα αρκεί να αισθάνεστε ότι μπορείτε να καθίσετε άνετα για αρκετά λεπτά κάθε φορά.

  4. Επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Δοκιμάστε να πάρετε βαθιές αναπνοές που επεκτείνουν την κοιλιά σας και στη συνέχεια εκπνέετε αργά. Δώστε προσοχή στο πώς αισθάνεται κάθε αναπνοή.

  5. Παρατηρήστε τις σκέψεις σας. Ο σκοπός του διαλογισμού δεν είναι να καθαρίσετε το μυαλό σας - το μυαλό σας αναπόφευκτα θα περιπλανηθεί. Αντ 'αυτού, εστιάστε στο να επαναφέρετε απαλά την προσοχή σας στην αναπνοή σας κάθε φορά που παρατηρείτε ότι οι σκέψεις σας παρασύρονται. Μην κρίνετε τις σκέψεις σας και μην προσπαθείτε να τις αναλύσετε. απλώς στρέψτε το μυαλό σας πίσω στη βαθιά αναπνοή σας.



ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ


Η συνείδηση ​​συχνά παρομοιάζεται με ένα ρεύμα, που αλλάζει και αναδιαμορφώνεται ομαλά καθώς περνά πάνω από το έδαφος. Ο διαλογισμός είναι ένα μέσο αλλαγής της πορείας αυτής της ροής, και με τη σειρά του, αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεστε και αντιδράτε στον κόσμο γύρω σας. Η έρευνα έχει δείξει ότι ο διαλογισμός μπορεί να έχει τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές επιπτώσεις. Μερικές από τις θετικές σωματικές επιδράσεις περιλαμβάνουν μειωμένο ρυθμό αναπνοής, μειωμένο καρδιακό παλμό, αλλαγές στα πρότυπα εγκεφαλικού κύματος και μειωμένο στρες. Μερικά από τα άλλα ψυχολογικά, συναισθηματικά οφέλη του διαλογισμού που σχετίζονται με την υγεία περιλαμβάνουν:

  • Καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων καταστάσεων διαταραχής άγχους, κατάθλιψης, διαταραχής ύπνου, προβλήματων πόνου και υψηλή αρτηριακή πίεση

  • Καλύτερες δεξιότητες διαχείρισης άγχους

  • Αλλαγές σε διαφορετικές πτυχές της προσοχής και της ενσυνειδητότητας

  • Αυξημένη αυτογνωσία

  • Βελτιωμένη συναισθηματική ευεξία

  • Βελτίωση μνήμης

  • Βελτίωση ανοσοποιητικού συτήματος

  • Μεγαλύτερη ενσυναίσθηση για τον εαυτό σας και τους άλλους

  • Ανακούφιση από τον πονοκέφαλο

Ενώ οι ειδικοί δεν καταλαβαίνουν ακόμη πλήρως πώς λειτουργεί ο διαλογισμός, η έρευνα έχει δείξει ότι οι τεχνικές διαλογισμού μπορούν να έχουν μια σειρά θετικών επιπτώσεων στη συνολική υγεία και την ψυχολογική ευημερία.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ


Αν σας ενδιαφέρει να δοκιμάσετε διαλογισμό, υπάρχουν μερικές συμβουλές και κόλπα που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε μια ευεργετική πρακτική διαλογισμού.


  • Ξεκινήστε αργά. Ξεκινήστε κάνοντας σύντομες συνεδρίες περίπου 5 έως 10 λεπτά την ημέρα και, στη συνέχεια, προχωρήστε προοδευτικά σε μεγαλύτερες συνεδρίες. Ορίστε ένα πρόγραμμα. Δοκιμάστε το διαλογισμό την ίδια ώρα κάθε μέρα, για παράδειγμα, για λίγα λεπτά το πρωί.

  • Νιώστε άνετα. Το να καθίσετε σταυροπόδι στο πάτωμα είναι μια επιλογή, αλλά η άνεση είναι το πραγματικό κλειδί. Πρέπει να είστε σε θέση όπου μπορείτε να καθίσετε για αρκετά λεπτά χωρίς να νιώθετε άβολα, άκαμπτα ή ανήσυχα.

  • Επικεντρωθείτε σε αυτό που νιώθετε. Αναπνεύστε φυσικά και παρατηρήστε τα συναισθήματα και τις αισθήσεις που βιώνετε καθώς αναπνέετε μέσα και έξω.

  • Μην προσπαθήσετε να καταστείλετε τα συναισθήματα σας. Το μυαλό σας είναι υποχρεωμένο να περιπλανιέται καθώς διαλογίζεστε - και μερικές φορές αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σκέψεις και συναισθήματα που είναι άβολα ή ακόμη και ενοχλητικά. Ο στόχος δεν είναι να καθαρίσετε το μυαλό σας από τέτοιες σκέψεις. Αντ 'αυτού, αναγνωρίστε αυτές τις σκέψεις χωρίς να τις κρίνετε και, στη συνέχεια, καθοδηγήστε απαλά την εστίασή σας πάλι προς την αναπνοή σας.

Αν πιστεύεται ότι θα δυσκολευτείτε, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, ώστε να οργανώσετε ένα ατομικό πρόγραμμα διαλογισμού με βάση τις ανάγκες και τους στόχους σας.


ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ


Ο διαλογισμός μπορεί να έχει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων, αλλά υπάρχουν και μερικές πιθανές παγίδες που πρέπει να προσέξετε. Καθώς ξεκινάτε μια νέα συνήθεια διαλογισμού, μπορεί να έσετε υψηλές προσδοκίες σε μικρό χρονικό διάστημα. Η πραγματικότητα είναι ότι χρειάζεται χρόνος και συχνή πρακτική για να χτίσετε μια συνήθεια που μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία σας.

Μην περιμένετε ο διαλογισμός να λύσει όλα τα προβλήματά σας. Αντ 'αυτού, αντιμετωπίστε το σαν ένα μέρος της ρουτίνας, αυτο-φροντίδας σας, που θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα και με λιγότερο άγχος.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο διαλογισμός δεν έρχεται χωρίς κάποιους κινδύνους. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο διαλογισμός συχνά οδήγησε σε ανησυχητικά συναισθήματα και σκέψεις που ήταν δύσκολο να διαχειριστούν. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ο διαλογισμός μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα ορισμένων καταστάσεων ψυχικής υγείας, όπως άγχος και κατάθλιψη. Ορισμένες αναφορές υποδηλώνουν ότι ο διαλογισμός μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τις ψυχωτικές καταστάσεις, οπότε η πρακτική μπορεί να μην συνιστάται για άτομα που έχουν παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια.



ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ


Ενώ ο διαλογισμός έχει αυξηθεί πρόσφατα σε δημοτικότητα στις ΗΠΑ, η πρακτική χρονολογείται στην πραγματικότητα χιλιάδες χρόνια. Η πρακτική έχει συσχετιστεί με θρησκευτικές παραδόσεις, ιδιαίτερα με τον Βουδισμό. Ο διαλογισμός χρησιμοποιήθηκε σε όλη την Ασία, αλλά τελικά άρχισε να πηγαίνει σε άλλα μέρη του κόσμου κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Είχε εξέχουσα θέση στη Δύση κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και του 1970 και συχνά συνδέεται με τον πολιτισμό των χίπις. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο διαλογισμός έχει επίσης ενσωματωθεί σε διαφορετικούς τρόπους θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του στρες που βασίζεται στη συνειδητοποίηση, μιας προσέγγισης που ενσωματώνει την προσοχή και τον διαλογισμό για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το άγχος, την κατάθλιψη, το στρες και άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας.


Η χρήση του διαλογισμού ως θεραπευτικού βοηθήματος πιθανότατα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται καθώς οι ερευνητές μαθαίνουν όλο και περισσότερο για τα οφέλη και τις εφαρμογές αυτής της πρακτικής.

Τσέκαρε το παρακάτω βίντεο για 5' Διαλογισμού με τους ήχου της φύσης.





4 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page