top of page

Ο πιο απλός τρόπος να νιώσεις ευτυχισμένος/η

Η επιλογή του να είσαι ευγνώμων μπορεί να είναι ένας εύκολος και προσιτός τρόπος για να ενισχύσεις την ευτυχία σου.





Όσο και αν σου φαίνεται τόσο απλό, τόσο απλό είναι. Υπάρχει μια σαφής σχέση μεταξύ ευγνωμοσύνης και ευτυχίας. Πρώτον, τι είναι η ευτυχία; Όταν σκεφτόμαστε την ευτυχία, συνήθως το θεωρούμε ως υποκειμενική αίσθηση ευεξίας, αίσθημα χαράς και ικανοποίησης. Αυτό που πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν είναι ότι η ευτυχία δεν είναι απλώς ένα συναίσθημα ή μια φευγαλέα αίσθηση. Πρόκειται για το πόσο καλά αισθάνεστε και πόσο ικανοποιημένοι είστε με τη ζωή σας. Η ερευνητής της θετικής ψυχολογίας Sonja Lyubomirsky, η οποία κέρδισε επιχορηγήσεις για την έρευνά της σχετικά με την πιθανότητα μόνιμης αύξησης της ευτυχίας, θεώρησε αυτά τα συναισθήματα αίσθησης όπως τη χαρά και την αίσθηση της θετικής ευημερίας στη μέτρηση της ευτυχίας. Ωστόσο, βρήκε επίσης την ευτυχία να περιλαμβάνει μια βαθιά αίσθηση της σημασίας, της αξίας και του σκοπού στη ζωή. Η Δρ. Amy E. Keller, PsyD, μία θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας δεν αφήνει απέξω αυτή σκόπιμη οικοδόμηση της ευτυχίας. Όταν νιώθετε χαρούμενοι, αλλά επίσης αισθάνεστε ότι η ζωή σας έχει νόημα, εκτιμάτε περισσότερο αυτό που έχετε. Λέει, "Όταν μιλάω για την ευτυχία με τους πελάτες, τονίζω ότι πρέπει να αισθάνομαι χρήσιμος, ότι έχω κάποιο σκοπό, να καλλιεργώ την ικανοποίηση και την αυτοεκτίμηση μου, καθώς και απλά να νιώθω ευχαριστημένος! Η ευγνωμοσύνη υποστηρίζει την ευτυχία με τρόπους που σχετίζονται με όλα αυτά. " Ας ρίξουμε μια ματιά στα θετικά οφέλη της ευγνωμοσύνης και πώς μπορείτε να μάθετε να καλλιεργείτε την ευγνωμοσύνη στην καθημερινή σας ζωή.


ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΟΤΑΝ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ


Πολλά επιστημονικά στοιχεία έχουν δείξει ότι η ευγνωμοσύνη έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην υγεία μας. Όταν οι άνθρωποι είναι ευγνώμονες και νιώθουν καλά με τα πράγματα όπως είναι, αυτό αντικατοπτρίζεται στην σωματική τους υγεία. Είναι πιο πιθανό να ασκηθούν, να τρώνε καλύτερα και να φροντίζουν την υγεία τους.

Οι ερευνητές μέσα στα χρόνια έχουν διαπιστώσει ότι μειώνει το στρες, μειώνει τον πόνο και βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμη, φυσιολογική αρτηριακή πίεση και θετικές επιδράσεις στην καρδιά έχουν συνδεθεί με την ευγνωμοσύνη.

Η ευγνωμοσύνη έχει επίσης ισχυρό θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογική ευημερία. Αυξάνει την αυτοεκτίμηση, ενισχύει τα θετικά συναισθήματα και μας κάνει πιο αισιόδοξους. Όταν αισθανόμαστε βαθιά ευτυχία, το σώμα μας παράγει κάθε είδους υπέροχα χημικά. Ο Keller εξηγεί πιο συγκεκριμένα πόσο καλό και ευεργετικό είναι αυτό για το σώμα μας.


Το να νιώθεις ευγνωμοσύνη, ενεργοποιεί τους νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη, οι οποίουι συνδέονται με την ευχαρίστηση και τη σεροτονίνη, η οποία ρυθμίζει τη διάθεσή μας. Προκαλεί επίσης τον εγκέφαλο να απελευθερώσει οξυτοκίνη, μια ορμόνη που προκαλεί συναισθήματα όπως η εμπιστοσύνη και η γενναιοδωρία που προάγει τον κοινωνικό δεσμό και το συναίσθημα που τον συνδέει.
— AMY E. KELLER, PSYD

ΠΩΣ ΝΑ ΕΞΑΣΚΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ


Ακριβώς όπως ένας μυς, όταν ασκείστε την ευγνωμοσύνη σας πιο συχνά, είναι πιο πιθανό να δείτε ευεργετικά αποτελέσματα.



Μάθετε από τους Σκανδιναβούς

Το 2018 και το 2019, η Φινλανδία κατέλαβε την 1η θέση στην έκθεση World Happiness Report του Ηνωμένου Έθνους (ΟΗΕ). Αξίζει να αναλογιστούμε γιατί η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Δανία και η Ισλανδία συχνά κατατάσσονται στην κορυφή για τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο. Η έκθεση του ΟΗΕ είναι μια έρευνα για την παγκόσμια ευτυχία που κατατάσσει 156 χώρες με βάση την βαθμολογία που δίνουν οι αξιολογούμενοι για την ζωη τους. Επομένως, οι ίδιοι οι Σκανδιναβοί καθορίζουν τα επίπεδα ευτυχίας τους. Εκτιμούν μια λειτουργική κοινωνία στην οποία έχουν οικονομική ασφάλεια και στην οποία τα κοινωνικά ιδρύματα υποστηρίζουν όλους, όχι μόνο τους λίγους. Ωστόσο, υπάρχει και κάτι άλλο. Δεν κυνηγούν την ευτυχία ή δεν εργάζονται υπερωρίες για μήνες. Σε γενικές γραμμές, είανι δεκτικοί και ιακνοποιημένοι. Παραμένουν ευγνώμονες για μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, κάνουν διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας και έχουν υψηλό βιοτικό επίπεδο. Έχουν επίσης χαμηλή διαφθορά και υψηλό επίπεδο κοινωνικής εμπιστοσύνης. Ως αποτέλεσμα αυτής της ευχαρίστησης και ικανοποίησης, αισθάνονται ότι η ζωή τους έχει αξία. Έχουν λιγότερη πίεση, λιγότερο άγχος και περισσότερο χρόνο για ό, τι απολαμβάνουν.


ΑΣΚΗΣΕ ΤΗΝ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΣΥΧΝΑ


Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε την ευγνωμοσύνη συνήθεια είναι να μην περιμένετε ειδικές στιγμές. Σε μερικούς ανθρώπους έχει προταθεί από τους θεραπευτές τους να κρατήσουν το άγχος και το στρες μακρυά, διατηρώντας ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Η καθημερινή ενασχόληση με ημερολόγιο συσχετίζεται επίσης με την αύξηση της ευτυχίας. Αλλά αν δεν είστε έτοιμοι για αυτό το είδους δέσμευσης, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να ξεκινήσετε να είστε ευγνώμονες. Απλώς προσέξτε. Αρχίστε να αναγνωρίζετε πράγματα που μπορεί να θεωρείτε δεδομένα. Στη συνέχεια, αφιερώστε λίγο χρόνο για να είστε ευγνώμονες για αυτά. Φροντίστε να λάβετε υπόψη τις θετικές ενέργειες και τα γεγονότα που μπορεί να φαίνονται μικρά, κοινά ή ασήμαντα. Ορίστε μερικά παραδείγματα:


  • Να είστε ευγνώμονες για το ζεστό φλιτζάνι τσάι που απολαμβάνετε.

  • Κοιτάξτε και εκτιμήστε την οροφή πάνω από το κεφάλι σας.

  • Παρατηρήστε τις μικρές πράξεις καλοσύνης τις οποίες ξεχάσατε να παρατηρησετε.

  • Να είστε ευγνώμονες για την θέση στάθμευσης που βρήκατε.

  • Να είστε ευγνώμονες για τον φιλικό πελάτη στο super market που σας επέτρεψε να προχωρήσετε μπροστά του.

  • Αφιερώστε λίγο χρόνο για να είστε ευγνώμονες που ο καλύτερος φίλος σας σας έστειλε μήνυμα για να δεί πώς είστε.

Φυσικά, αυτός δεν είναι ένας εξαντλητικός κατάλογος, καθώς υπάρχουν διάφοροι τρόποι καλλιέργειας ευγνωμοσύνης. Γίνετε δημιουργικοί και προσαρμόστε τους στη δική σας ζωή!


ΚΑΝΤΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Ο στόχος σας είναι να εξασκηθείτε με θέληση και να προσθέσετε αυτήν την συνήθεια που υποστηρίζεται από την επιστήμη ότι αυξάνει την ευτυχία σας. Πιστεύετε ότι είστε πολύ απασχολημένοι, ειδικά με τη δουλειά; Η Keller ενθαρρύνει τους πελάτες της να εξασκούν την ευγνωμοσύνη τους ακόμη και στη δουλειά. Σε πολλούς επιχειρηματίες που συνεργάζεται τους ενθαρρύνει να κάνουν ασκήσεις ευγνωμοσύνης πριν από μεγάλες συναντήσεις. Ο Κέλερ λέει: «Δεν μειώνει μόνο το άγχος τους, αλλά αλλάζει τη στάση τους απέναντι σε μια συνεργασία (σκεφτείτε ότι η ωκυτοκίνη κλωτσάει) με αποτέλεσμανα προκύπτουν πιο θετικές και παραγωγικές αλληλεπιδράσεις - οι οποίες με τη σειρά τους τους δίνουν μια αίσθηση επιτυχίας (ντοπαμίνη!) βελτιώνοντας συνολικά τα συναισθήματα ικανοποίησης και αυτοεκτίμησής τους. " Κατά τη διάρκεια των ημερών εργασίας αλλά ακόμη και τα σαββατοκύριακα, όταν χρόνος είναι περιορισμένος, υπάρχουν πρακτικοί τρόποι για να προσαρμόσετε την ευγνωμοσύνη στο πρόγραμμά σας.

Το να κρατάτε ενα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης καθημερινά να έχει αποδειχθεί και παραμένει εξαιρετικά επωφελές, παρόλα αυτά υπάρχουν και άλλες πιθανές δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε σε καλό δρόμο:

  • Κάντε μια βόλτα και νίωστε ευγνώμων για κάθε στοιχείο που βλέπετε: δέντρα, λουλούδια, ουρανός, πουλιά.

  • Ξεφυλλίστε ένα περιοδικό ή παλιές φωτογραφίες και δημιουργήστε ένα κολάζ για ό,τι είστε ευγνώμονες.

  • Φτιάξτε ένα βάζο ευγνωμοσύνης ή ένα κουτί. Χρησιμοποιώντας χαρτιά, γράψτε τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες καθημερινά. Τα βάζουμε στο βάζο ή το κουτί και τα βγάζουμε τακτικά για ανάγνωση.

  • Καλέστε κάποιον που έκανε κάτι καλό και εκφράστε την εκτίμησή σας.

  • Γράψτε μια επιστολή σε κάποιον για να εκφράσετε πόσο ευγνώμων είστε για κάτι που έκανε αυτό το άτομο για εσάς.

  • Προγραμματίστε μια επίσκεψη και πείτε σε αυτό το άτομο πόσο πραγματικά σήμαινε η εύνοια ή η γενναιόδωρη πράξη του για εσάς.

Σύμφωνα με ένα πρόσφατο τεύχος ενός ενημερωτικού δελτίου που δημοσιεύθηκε από το Harvard Health, η ευγνωμοσύνη συνδέεται σταθερά με μεγαλύτερη ευτυχία. Το ενημερωτικό δελτίο προτείνει ότι η ευγνωμοσύνη βοηθά τους ανθρώπους να «αισθάνονται πιο θετικά συναισθήματα, να απολαμβάνουν όμορφες εμπειρίες, να βελτιώνουν την υγεία τους, να αντιμετωπίζουν αντιξοότητες και να οικοδομούν ισχυρές σχέσεις». Λοιπόν, αφιερώστε λίγο χρόνο για να είστε ευγνώμονες. Μπορεί να επηρεάσει την ευτυχία σας και να βελτιώσει πολλές πτυχές της ζωής σας.





5 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page