top of page

Πως η γιόγκα βοηθάει με τον πόνο στην πλάτη

Έχεις δοκιμάσει όλα όσα έχει να προσφέρει η συμβατική ιατρική για τα προβλήματα της πλάτης αλλά εξακολουθείς να πονάς ή έχεις μία συχνή ενόχληση; Αναζητάς μια εναλλακτική για τον πόνο στην πλάτη;

Ή πιθανόν ένας φίλος ή συγγενής σου σε προτρέπει να δοκιμάσεις την γιόγκα γιατί "κάνει θαύματα" στον πόνο στη μέση και στην πλάτη. Ή απλά διαισθάνεσαι ότι κάνοντας μερικές ασκήσεις γιόγκα κάθε μέρα, θα σε βγάλει από την άβολη θέση του να βρίσκεσαι σε πόνο.


Πιθανότατα, είσαι στο σωστό δρόμο με αυτή τη σκέψη. Αλλά αν υποφέρεις από πόνο στην πλάτη ή στον αυχένα, κάποιες προκαταρκτικές γνώσεις είανι απαραίτητες για να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την πρακτική της γιόγκα με ασφάλεια, παραγωγική και προσαρμοσμένη στις δικές σου ανάγκες.


Για κάποιον που ζει με πόνο στην πλάτη ή τον αυχένα, η εύρεση του κατάλληλου μαθήματος γιόγκα (και η συμμετοχή σε αυτό) μπορεί να μοιάζει λίγο με το «κολύμπι με τους καρχαρίες». Εσύ, ο δάσκαλος και οι φίλοι σου, και οι συμμαθητές γιόγκι μπορεί να θέλουν να σε βοηθήσουν με τις προτάσεις τους, αλλά δυστυχώς, αυτό δεν εγγυάται ότι μπορείς να τις κάνεις πράξη μόνη σου και κυρίως με ασφάλεια.

Αλλά η προσέγγιση της γιόγκα με τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να πάρεις τις σωστές αποφάσεις, μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις να κάνεις περισσότερο κακό παρά καλό στον λαιμό ή την πλάτη σου. Μάθε περισσότερα παρακάτω σχετικά με το πώς να ξεκινήσεις με ένα πρόγραμμα γιόγκα που έχει σχεδιαστεί για να θεραπεύει την πλάτη ή τουλάχιστον να μην την βλάπτει.


ΜΊΛΗΣΕ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΙΔΙΚΌ


Αρχικά εάν έχεις πρόβλημα με την πλάτη, είναι καλύτερο να λάβεις ένα ΟΚ από τον γιατρό ή τον φυσιοθεραπευτή σου πριν δοκιμάσετε τη γιόγκα. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να τον ρωτήσεις:

  • Ποια κίνηση ή κινήσεις πρέπει να αποφεύγεις;

  • Ποιο θα ήταν το πιο παραγωγικό επίπεδο πρόκλησης για εσένα, δεδομένης της κατάστασής σου;

  • Υπάρχουν τροποποιήσεις που μπορείς να δοκιμάσεις που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις ασφαλής και χωρίς τραυματισμούς;

  • Τι πρέπει να γνωρίζεις για τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων που παίρνεις και της άσκησης; Τι προφυλάξεις πρέπει να λάβεις;

Γενικά, δεν συνιστάται να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα γιόγκα ενώ έχεις οξύ πόνο στον αυχένα ή την πλάτη. Αλλά μόλις τελειώσει η πρώτη φάση της θεραπείας (που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και πόνο), λίγη ήπια γιόγκα μπορεί να είναι πολύτιμη.


ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ


Μια μεγάλη γκάμα από στυλ γιόγκα είναι εκεί έξω περιμένοντας νέους πελάτες, με απαιτήσεις σε ένταση που κυμαίνονται από ήπιες έως πολύ έντονες. Κάποια δίνουν έμφαση στην πνευματικότητα και στα συναισθήματα, ενώ άλλα, κυρίως η Χάθα γιόγκα, εστιάζουν περισσότερο στις σωματικές στάσεις. Ωστόσο, άλλοι δίνουν έμφαση στη ροή μεταξύ των στάσεων (τη λεγόμενη Vinyasana).

Μία πρακτική Χάθα γιόγκα θα είναι πιθανότατα ένα καλό μέρος για να ξεκινήσεις, ιδιαίτερα ένα μάθημα αποκατάστασης (restorative yoga). Ανάλογα με τον τύπο του πόνου στην πλάτη και άλλες ιατρικές παθήσεις που μπορει να έχεις , η Γιν γιόγκα μπορεί να συμβάλει σε ένα καλό σημείο διαχείρισης του πόνου. Η Γιν γιόγκα έχει να κάνει με το να κρατάς στάσεις αρκετά ώστε να επιτρέπει την απελευθέρωση του εξαιρετικά σφιχτού ιστού.

Από την άλλη πλευρά, είναι πιθανώς σοφό να μείνεις μακριά από πιο "επιθετικά" στυλ γιόγκα. Αυτά περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε: Κουνταλίνι, Αστάνγκα και Μπικράμ («καυτή») γιόγκα. Αυτά τα συστήματα είναι τόσο εξειδικευμένα όσο και απαιτητικά και γενικά δεν ταιριάζουν καλά σε άτομα με προβλήματα σπονδυλικής στήλης.


ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ


Συνήθως, μαθήματα εξειδικευμένα στο αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε αφορούν τα ιδιαίτερα μαθήματα γιόγκα. Μία πρακτική γιόγκα εστιασμένη στην ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη ή τον αυχένα είναι καλύτερα να είναι προσαρμοσμένη στη δική σου κατάσταση και πάντα με τις οδηγίες του ιατρού ή φυσιοθεραπευτή σου.


Αρχικά γίνεται μία συνομιλία έτσι ώστε να καθοριστεί το επίπεδο σου σαν ασκούμενη, ο ιδανικός τύπος μαθήματος και να συζητηθούν οι οδηγίες του ιατρού. Έπειτα συμφωνείται το μέρος (online ή με φυσική παρουσία), η ώρα και η διάρκεια του μαθήματος, καθώς και η συχνότητα των μαθημάτων για να δούμε το ανάλογο αποτέλεσμα.


Το να απολαμβάνεις ένα ιδιαίτερ μάθημα προσαρμοσμένο κάθε φορά στις δικές σου ανάγκες είναι ένα πολύ όμορφο δώρο για τον εαυτό σου, σωματικά, ψυχικά και πνευματικά.


ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ


Το φθινόπωρο του 2011, δύο μελέτες βοήθησαν στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η γιόγκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη. Μια τριετής βρετανική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 313 συμμετέχοντες και πολλοί εκπαιδευτές παρέδωσε ένα πρόγραμμα σε άτομα με χρόνιο πόνο στην πλάτη. Με εξαίρεση τη γενική υγεία, οι συμμετέχοντες στη γιόγκα τα πήγαν πολύ καλύτερα από την ομάδα ελέγχου σε όλους τους τομείς. Η άλλη μελέτη, που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύγκρινε τη γιόγκα με ένα πρόγραμμα με ισοδύναμο αριθμό διατάσεων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για τους ανθρώπους που έχουν ήπιο έως μέτριο πόνο στην πλάτη χωρίς ισχιαλγία, οι διατάσεις έκαναν το ίδιο καλό με τη γιόγκα. Αυτή η δεύτερη μελέτη έδειξε «συνολικά πόσο πολύτιμη είναι η κίνηση στη διαδικασία θεραπείας», είπε η Debbie Turczan, M.S.P.T. Ο Turczan είναι θεραπευτικός δάσκαλος γιόγκα και φυσιοθεραπευτής στη Νέα Υόρκη. «Η γιόγκα μάς διδάσκει να σεβόμαστε πού βρίσκεται το σώμα μας, αντί να συγκρίνουμε τις τρέχουσες ικανότητές μας με αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε ή με αυτά που μπορεί να κάνει κάποιος άλλος», προσθέτει.


ΠΟΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΓΙΟΓΚΑ ΒΟΗΘΟΥΝ


Όταν κάνεις γιόγκα για να αυξήσεις την ευελιξία της πλάτης, η ισορροπία είναι η λέξη κλειδί. Η ισορροπία δεν χρειάζεται να σημαίνει μια υπερβολικά απαιτητική προπόνηση. Αφορά περισσότερο την αλληλουχία και την προσοχή των επιπέδων πόνου/ενόχλησης καθώς εξασκείσαι. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να ξεκινήσεις με μια στάση που περιλαμβάνει το τόξο της πλάτης και άνοιγμα του στήθους και έπειτα να ακολουθήσει μια στάση που θα σε κάνει να σκύβεις προς τα εμπρός. Η ισορροπία βοηθά επίσης στο συντονισμό της συνολικής σταθερότητας της σπονδυλικής στήλης. Η γιόγκα για τον πόνο στην πλάτη γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Για πολλούς, η γιόγκα καλλιεργεί μια ισορροπία μεταξύ της ευελιξίας και της δύναμης των μυών του σώματος, ενώ συχνά ο πραγματικός ένοχος στον πόνο είναι ο περιορισμός της κίνησης. Στην πραγματικότητα, μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2013 του Pain Research Management προτείνει ότι η γιόγκα μπορεί να αποτελέσει μια καλή συμπληρωματική θεραπεία για τον χρόνιο πόνο στην πλάτη. Και οι τεχνικές αναπνοής της γιόγκα μπορεί να σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από το άγχος καθώς και να ξεπεράσετε δύσκολες διατάσεις. Η πνευματική έμφαση σε ορισμένους τύπους μαθημάτων γιόγκα μπορεί να προσφέρει την ευκαιρία να εργαστείς πιο βαθιά για τη θεραπεία του πόνου.


💜 Ιωάννα




Πηγή: https://www.verywellhealth.com/yoga-for-back-pain-4013707

102 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page