top of page

Αυτό το ψωμί...

Πειραματίζομαι αρκετό καιρό με το να φτιάχνω το δικό μου ψωμί και έχω δοκιμάσει πάρα πολλές συνταγές. Νομίζω όμως ότι τελευταία έχω καταλήξει σε μία συνταγή που με ικανοποιεί αρκετά, οπότε μέχρι να βρω την επόμενη καλύτερη εκδοχή, σας παρουσιάζω την συνταγή που χρησιμοποιώ για πολύσπορο ψωμί ολικής άλεσης.


υγιεινό ψωμί ολικής άλεσεως με προζύμι

Έχω δοκιμάσει να χρησιμοποιήσω συνταγές και με μαγιά και με προζύμι, συνταγές με άσπρο αλεύρι, κίτρινο, αλεύρι ντίνκελ και ολικής άλεσης και κατέληξα ότι υπάρχουν διάφορες επιτυχημένες συνταγές αλλά είναι κυρίως αυτές που έχουν λευκό αλεύρι και αρκετή ζάχαρη (γιατί άραγε!;!). Οπότε πειραματίστηκα με την όσο το δυνατόν πιο υγιεινή επιλογή που θα μπορούσα να κάνω.


Στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιώ προζύμι, το οποίο είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε απλά θα χρειαστείτε κάποιες μέρες. Μπορείτε να βρείτε συνταγή online μας και όλες οι συνταγές είναι πάνω στην ίδια αρχή. 



Υλικά

120 γρ. προζύμι

270 γρ. χλιαρό νερό

1 κ.σ. πετιμέζι ή ζάχαρη

400 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως (ή μισό μισό με ντίνκελ)

3 κ.σ. βρώμη

2 κ.σ. λιναρόσπορο, σπασμένο

2 κ.σ. παπαρουνόσπορο

2 κ.σ. ηλιόσπορους

2 κ.σ. κολοκυθόσπορους

2 κ.σ. μηλόξυδο

λίγο αλάτι

λίγο λάδι


Εκτέλεση

Στο κάδο του μίξερ βάζουμε το χλιαρό νερο, το προζύμι, το πετιμέζι ή τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ενα κουταλι. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα στερεά υλικά (εκτός από το λάδι). Τοποθετούμε τον κάδο στο μίξερ και ανακατεύουμε με το γάντζο για περίπου 6-8 λεπτά μέχρι να ζυμωθεί καλά το ψωμί. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Το ζύμωμα είναι έτοιμο όταν όλο το μείγμα έχει μαζευτεί πάνω στον γάντζο και είναι ελαφρώς κολλώδες. Αφαιρουμε το μείγμα από τον κάδο και το τοποθετούμε σε ένα μπολ (καλύτερα γυάλινο) αφου έχουμε αλείψει με λίγο λάδι. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβρανη και αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος, καλύτερα ολονυχτίς. Την επόμενη ημέρα το ζυμώνουμε πολύ ελαφρά για να του δώσουμε σχήμα ανάλογα το σκεύος που θα το ψήσουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 60 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο). Μόλις δούμε ότι έχει πάρει αρκετό χρώμα το αφαιρούμε από το φούρνο και από το σκεύος και το τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσει.


Παρατηρήσεις - Συμβουλές

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μαγιά. Θα χρειαστείτε ένα φακελάκι μαγιά το οποίο θα το βάλετε αντί για το προζύμι μαζί με το πετιμέζι και το νερό στην αρχή. Αφήστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά περίπου 10-15 λεπτά πριν συνεχίσετε με τα υπόλοιπα υλικά. Με την χρήση μαγιάς μειώνεται και ο χρόνος αναμονής/φουσκώματος στη 1-2 ώρες.

  • Τον χειμώνα και όταν έχω ακόμα την ηλεκτρική κουβέρτα στο κρεβάτι, το αφήνω να φουσκώσει εκεί ολονυχτίς, βάζοντας την ηλεκτρική κουβέρτα στην πρώτη σχάρα για 1-2 ώρες και μετά την σβήνω μέχρι το πρωί. Εναλλακτικά, αφήνω το ψωμί να φουσκώσει μέσα σε κλειστό φούρνο για όλο το βράδυ χωρίς να ανοιγοκλείνω την πόρτα. Με την χρήση μαγιάς μειώνεται και ο χρόνος αναμονής/φουσκώματος στη 1-2 ώρες.

  • Το σκεύος που συνήθως χρησιμοποιώ για το ψήσιμο είναι μία γυάλινη φόρμα για κεικ. Εναλλακτικά μπορείτε να το κάνετε στρογγυλό καρβέλι και να το τοποθετήσετε σε στρογγυλό ταψί ή και μικρή γάστρα.

  • Ότι σκεύος και να χρησιμοποιήσω πάντα βάζω λαδόκολλα για να μπορώ να το αφαιρώ γρήγορα και εύκολα με το που το βγάλω από το φούρνο.

  • Μου αρέσει στο πάνω μέρος να κάνω μερικές χαρακιές ή και κοψίματα με την χρήση ενός πολύ καλού μαχαιριού ή με ξυράφι, πριν το βάλω στο φούρνο.



υγιεινό ψωμί ολικής άλεσεως με προζύμι

Το ψωμί διατηρείται εκτός ψυγείου για 2-3 ημέρες τυλιγμένο σε μία καθαρή πετσέτα ή ύφασμα και έπειτα στο ψυγείο σε αεροστεγή σακούλα τροφίμων. 


Όταν θέλετε να το καταναλώσετε αφού έχει μπει στο ψυγείο προτιμάται να ζεσταίνεται ή να φρυγανίζεται. 


Ελπίζω να δοκιμάσετε αυτή την συνταγή και ανυπομονώ να μου γράψετε τις εντυπώσεις σας. Κάντε με tag στο insatgram του @karmaserenityflow με το αποτέλεσμα.






93 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page